2019-01-16 209 瀏覽
朋友作為海鮮愛好者,經人介紹話呢間 小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 啲海鮮係新鮮鮮甜,絕對令海鮮愛好者係滿足!今日,就同愛好者黎到太子食 小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋,我地叫左最普通既298/位,其中包括8款時令海鮮,一款肉類同主食,四款時菜小食 - 天婦羅蕃薯仔外皮炸得香脆,內裹軟綿綿,熱騰騰,配上沙律醬,酸酸甜甜的風味特別、口感豐富!剌身 - 象拔蚌、油甘魚、北寄貝第一次食象拔蚌刺身,感覺好新鮮,無諗過會係禁爽脆鮮甜!油甘魚既油脂豐富,愈咬愈香濃,魚味突出;北寄貝好大片,厚身,而且係彈牙鮮甜,刺身都禁好味,我都相信之後既海鮮都令人好滿意!元貝、翡翠鮑魚、海蝦元貝上有放粉絲、蒜蓉,蒸出黎粉絲吸左元貝既精華令到粉絲變得更鮮甜;翡翠鮑魚蒸既時間剛好,唔會太耐令到鮑魚唔un 好容易就咬開!海蝦好大隻,而且好鮮甜大聖子聖子非一般size而係超級大隻而且好厚肉!就禁長度都有筷子禁長就知我唔係吹水!厚肉鮮甜,配上粉絲加蒜亦係鮮味十足!絕對不能一口能食哂整隻聖子!刀貝、花甲肉厚殼輕鮮甜係香港不少人都喜歡食既花甲,呢度既花甲都唔細,花甲肉厚鮮味重,唔怪得香港人會禁鍾意食!馬友魚味十足,而且廚房一早就幫
小食 - 天婦羅蕃薯仔
剌身 - 象拔蚌、油甘魚、北寄貝
刺身
油甘魚
元貝、翡翠鮑魚、海蝦
大聖子
刀貝、花甲
馬友
魚味十足,而且廚房一早就幫忙起左骨,可以令人大口大口禁食到魚既鮮味,魚既質感,魚係蒸得剛剛好,唔需要沾調味料都風味十足!
馬友
白蟹
爆膏白蟹係街市買一隻都唔平,仲要禁大隻!蟹膏係多到就黎流出黎,亦都唔係我吹水!呢隻白蟹係乸,肉質會較為滑身,膏會較為硬身!
白蟹
主食 - 黃油雞、烏冬、蔬菜
黃油雞放係鳥冬上面,令到雞油大多落係烏冬上,烏冬吸哂雞油,令到烏冬偏油,呢樣可進步既空間。
烏冬、黃油雞、有機蔬菜
粥底
職員會一早放啲粥底料係鍋底,隨住蒸海鮮,把海鮮既精華全滴係粥底之中,令到整個粥底都有海鮮既味道,除左鮮甜,綿綿的粥底,真係令海鮮愛好者一口接一口!
粥底
總結,298/位,性格比超高,完全係夠食仲要好滿足!如果多人仲可以叫皇帝蟹大家一齊share食(我見隔離有,好似好正
職員會希望盡量唔好沾醬汁因為唔沾醬汁係可以食到食物本身既鮮甜味,我都覺得海鮮本身都夠哂味道,唔需要醬汁蓋上海鮮的味道。好值得推薦朋友仔去呢間 小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋