2019-04-08 123 瀏覽
一次偶然間經過Cs' Bakery,見到門口嘅糖霜曲奇好得意。上網一Search先發現舖仔細細但創業故事一啲都唔平凡。店主以整糖霜曲奇為樂,整整吓就萌生起開店嘅念頭。雖然叫Bakery,而且舖位唔大,但呢度除咗外帶曲奇,仲可以堂食pasta、salad、burger...再歎杯咖啡/花茶,食件靚cake。Cafe主要做早午茶市,只係開到7、8點就閂門,所以冇提供晚市MENU。不過只要有材料,餐廳仍然好樂意煮各式mains,但如果想食到心頭好,都係早少少嚟比較穩陣。蒜香銀魚蜆肉意粉作為廚師推介當之無愧。以橄欖油炒嘅意粉幾彈牙,蒜香濃陏。蜆肉大粒又有鮮味,而且係新鮮剝出嚟,用料認真。蕃茄蝦意粉嘅醬汁酸味自然,食得出用咗唔少鮮蕃茄製成。廚師保留咗茄蓉,食起上嚟更有層次。蝦肉爽口,簡單嘅鹽同香草已經帶出蝦嘅鮮味。正如之前所講,呢度舖仔細細,咖啡師嘅位置只係一個小小嘅角落。但除咗飲品種類豐富之外,呢度嘅手繪咖啡更係令人著迷。Caramel Latte上面正正就係我喇~我哋都冇特別要求啲咩,冇諗過咖啡師會留意到客人嘅特徵,即席創作出咁得意嘅手繪咖啡~咖啡焦糖味香,但並無過份蓋去咖啡應有嘅苦味。La

廚師精選:蒜香銀魚蜆肉意粉

蕃茄蝦意粉

Caramel Latte

咖啡焦糖味香,但並無過份蓋去咖啡應有嘅苦味。Latte 好creamy,睇得飲得~
紫薯鮮奶

淡紫色嘅代表人物就係中毒嘅Minion喇~我喺唔同嘅地方都飲過紫薯Latte,但畫成卡通人物嘅就第一次喇~唔知要練幾耐同花幾多時間構思先可以創作出咁多款作品,佩服~

紫薯Latte偏甜,但奶泡綿滑,加咗唔少分。

雖然食咗咁多嘢已經好飽,但見到甜品冇理由唔食~
Calamansi (青柑)
甜品師誠意推介嘅Calamansi係款幾清新開胃嘅蛋糕。蛋糕以白朱古力整成嘅天鵝裝飾,望落優雅簡潔。但Calamansi原來係款帶夏日feel嘅蛋糕。濕潤嘅酸柑蛋糕同cream相間,酸柑嘅酸味有啲似鹹柑桔嗰種香,食落輕盈~
抹茶Tiramisu內層嘅蛋糕都夠晒濕潤。Mousse偏黃嘅顏色證明佢依足傳統以蛋打成,味道較香,質感輕盈同滑~
Matcha Tiramisu
臨走特登買埋店主嘅初心—曲奇餅~
喺小店食嘢感覺特別好,尤其係見到呢間Cafe每個店員都有自己鍾意同擅長嘅食物,感覺特別有人情味~
2019-04-07
廚師精選:蒜香銀魚蜆肉意粉
蕃茄蝦意粉
Caramel Latte
Calamansi (青柑)
Matcha Tiramisu
  • Calamansi