2024-04-14 67 瀏覽
跑馬地有間「Little Napoli」專食pizza,pizza愛好者必試!👍🏻我地一共嗌左5款pizza試下唔同款嘅pizza。Pizza由麵糰到焗起成個過程喺呢度都可以一覽無遺😍。店員熱情地招呼我們,介紹我地知個焗爐溫度係400幾度可以同一時間焗5塊pizza,90秒就烘起。店員話呢度整嘅係拿坡里 pizza。呢種pizza係較濕嘅soft pizza。店員話因為呢種pizza較濕較soft,食法都同平時一般嘅食法唔同。為防止食材邊食邊跌,要將pizza摺埋食。佢話呢個食法”Not gonna be pretty but gonna be yummy”。同出面嘅pizza連鎖店每一塊嘅味道同size都係標準唔同,呢度每一塊pizza都係人手製,每一塊都唔同,店員話”No pizza that is exactly the same”,黎呢度係想食「隨意」。店員話做pizza最緊要係3樣野:食材、爐和廚師。食材皆是從意大利來的。1. Margherita用左兩款芝士:阿傑羅拉水牛芝士和羅馬羊奶芝士,雙重芝味😋。配上聖馬札諾香濃茄醬🥫和鮮羅勒,茄醬的酸甜味和羅勒的香氣正好中和了芝士的
我地一共嗌左5款pizza試下唔同款嘅pizza。

Pizza由麵糰到焗起成個過程喺呢度都可以一覽無遺😍。

1. Margherita
用左兩款芝士:阿傑羅拉水牛芝士和羅馬羊奶芝士,雙重芝味😋。配上聖馬札諾香濃茄醬🥫和鮮羅勒,茄醬的酸甜味和羅勒的香氣正好中和了芝士的膩👍🏻。

2. ZINGARA
用上巴馬火腿、車厘茄、水牛芝士、一種叫Pantelleria oregano嘅香草🌿和鮮羅勒等食材整成。車厘茄有黃色和紅色兩款,令pizza望落色彩繽紛好靚😍。

3. B O S C H I V A
這個pizza用上了巴馬黑毛豬頸肉切片、我最喜歡的火箭菜、蘑菇等食材整成,有火箭菜和蘑菇中和了巴馬黑毛豬頸肉切片的鹹味,有菜有肉這個配搭不錯👍🏻。

4. Monaca
這個pizza加了辣椒碎,食落有微微辣味。還有黃蕃茄醬,味道較一般紅蕃茄甜。黃蕃茄醬的甜和辣椒的辣互相中和,恰到好處。加上豬肉腸食落有口感。

5. Affumicata
呢款pizza最特別嘅地方係佢用左一種煙燻芝士叫「阿傑羅拉煙燻水牛芝士」。煙燻過的芝士更香。

總括來說,這裏的pizza都是邊厚中間薄。因為是人手即拉即焗起上枱,確保每一塊pizza都口感鬆軟煙韌有口感而且夠熱👍🏻。唔會因為凍左令餅皮變硬難咬。

店員說對意大利人來說Pizza是他們的一餐飯,師傅十分著重各款食材的配搭(Combination),見到呢度有咁多款pizza都知道,十分欣賞師傅的創意👍🏻和用心。