淥鼎記之前已經來過幾次,今次試吓佢個「小寶套餐」,平日星期一至四7:30pm前離座只需$228,套餐包前菜、主菜同超過40款嘅火鍋配料任食,真係抵食到喊🤣🤣🤣前菜係四小碟(一次性)有鹽酥雞、拍青瓜、白雲鳳爪、脆花生,全部都幾好味,鹽酥雞上枱時仲係熱辣辣的👍🏻主菜係六選一,有烤魚、雞煲、酸菜魚,作為酸菜魚我每次都一定點酸菜魚的😆 其實啲道菜單點都要$198,而且係大大碟又足料,依家火鍋放題包埋真係好抵食。魚係用上左鱸魚,白滑好肉鮮甜美味,湯底酸味同辣味都適中,配菜有寬粉、花生芽、蓮藕片、萵筍等等,非常豐富而且好好味,我哋兩個人全部食晒差點連湯都飲埋😆之後先開始火鍋放題,湯底可以六選一,今次㨂左海皇海鮮鍋,睇隻色初初以為係蕃茄底,飲落先發現原來真係海鮮湯底,裡邊有大量新鮮海蝦,湯底海鮮味濃郁而不肥膩,非常清甜👍🏻食材可以用QR code 落單,而出面自助區亦有大量火鍋配料同飲品,基本上要有嘅都有齊,非常全面,由於種類太多就唔逐一介紹了😆 (餃子雲吞幾好食記得要試👍🏻)可以落單嘅食物都唔少,而且質素都幾高,推薦嘅有以下幾款:安格斯極佳級精修肥牛 脂肪比例較高,入口牛脂味香濃,口感豐盈,而且大
錦繡前菜
酸菜魚
海皇海鮮鍋
可以落單嘅食物都唔少,而且質素都幾高,推薦嘅有以下幾款:
安格斯極佳級精修肥牛
脂肪比例較高,入口牛脂味香濃,口感豐盈,而且大大塊,高汁👍🏻
安格斯牛板腱
牛板腱嘅特色係肉質中間含有肉筋,唔單止食到牛肉嘅鮮嫩口感,同時還可嘗到不錯嘅彈性,脂肪比例較低,但肉味超濃郁。
安格斯牛板翼
最愛啲款牛,肉質嫩度適中、無筋且油花均勻分布,富有自然肉香同鮮甜多汁,一整條大大塊放入口中滿足感爆登。
伊比利亞黑毛豬
越來越常見餐廳選用伊比利亞黑毛豬,堪稱「豬肉界和牛」,肉質顯現出大理石紋的特色,口感極具柔軟而且肉汁豐富,回味甘香。
脆骨腩
肉身爽脆彈牙,而且新鮮厚肉。
手打墨魚丸/ 蝦丸
爽彈口感極佳,味道都唔錯。
總結:小寶套餐價錢夠晒貼地而食物係非常有水準,可以話係性價比之王。如果預算高少少,建議直上「爵爺」或「鳌拜」套餐,可以食埋高質海鮮、刺身,而最最最重要係「無限時」😈😈 不過記得預先book枱,因為就算weekday夜晚都係長期爆滿!
2022-11-29
錦繡前菜