2017-10-18 310 瀏覽
有日喺利舞臺飲完茶,無意中見到「岩鹽」二字,再search吓原來係一間以釜飯&磯燒主打嘅日本料理,難得喺香港有以呢個主題嘅日本餐廳。直到今晚約係銅鑼灣飲聚,我一早book定位一齊食「岩鹽」餐廳裝修得好靚,環境同座位都寬敞,特別鍾意有好多大小不同嘅卡位,食嘢傾計簡直一流。服務方面同樣值得一贊,服務員好有禮貌及不斷主動添茶,有些食品上枱時,好細心講解怎處理怎樣食,真係要俾無論散叫或定食,選擇都有好多喎,今晚我倆就點個豐富嘅「二人御膳」食餐勁日本蕃茄沙律:日本蕃茄特別爽甜,蔬菜新鮮,開胃好味。磯煮鮑魚 & 刺身三品(油甘魚,三文魚,牡丹蝦):三款刺身都勁新鮮好味,鮑魚爽口鮮甜,附上的牛蒡和白蘿蔔又一驚喜,超正石頭燒美國扒:牛扒本身大概有五成熟,因應個人喜好可以再放上熱石燒,牛扒充滿牛肉鮮甜,點附上嘅燒醬汁,而我就鍾意只灑上粉紅色嘅岩鹽,超正!味噌煮鮭魚鮫鍋:魚湯鮮甜一啲都唔腥,我平時不太好魚湯都飲咗兩大碗。蒲燒鰻魚釜飯:經服務員講解,食到釜飯兩種唔同感覺,鰻魚一直係我至愛,呢個釜飯簡直無得輸,正呀無論環境、服務及食物質素,都係超+,超滿足嘅一餐「岩鹽」,又多一間日本料理餐廳之選⋯⋯哈哈!

日本蕃茄沙律:日本蕃茄特別爽甜,蔬菜新鮮,開胃好味。
日本蕃茄沙律

磯煮鮑魚 & 刺身三品(油甘魚,三文魚,牡丹蝦)

石頭燒美國扒

味噌煮鮭魚鮫鍋

蒲燒鰻魚釜飯

無論環境、服務及食物質素,都係超
,超滿足嘅一餐「岩鹽」,又多一間日本料理餐廳之選⋯⋯哈哈!
2017-10-17
磯煮鮑魚 & 刺身三品(油甘魚,三文魚,牡丹蝦)
石頭燒美國扒
蒲燒鰻魚釜飯