2007-01-27 3 瀏覽
星期六自閉飯想食有餡腸粉,經過搜尋後決定油麻地明記;係門口已經見到好大堆雞件、雞腸,幾位阿姐同隔離檯幾位女仕介紹雞雜粥,既然強烈推介我都要一碗,另加比較少機會食到既豬潤腸粉。睇過其他食評知道呢度即拉腸粉幾得手,一心以為今次都有高水準腸粉食,點知我碟豬潤腸粉唔係即拉!!而係響熱櫃入面一早整好製成品=( 撇開整定問題,腸粉份量相當足夠,以$10價錢的確抵食。腸粉質感還可,相信新鮮拉好會更加美味;豬潤切得細細粒都幾多份量,由於放係熱櫃,所以全部豬潤都熟透,進食會好放心。雞雜粥都相當大碗,粥底幾綿係我鐘意個種稀杰度,而且幾夠味道,因為入面有d大頭菜粒同薑絲,增加味道同口感。除左應有雞雜之外,仲有一件雞、豬肚同好似生腸物體,內容的確好豐富而且份量唔少,尤其雞腸、雞腎為多。除左車仔麵,原來仲有雞雜麵,聽落都幾特別,過一排再黎試下,我想再試下真正即拉腸粉嘛,因為碟腸粉,今次真係俾唔到笑面。