2009-04-27 155 瀏覽
已經唔多吃buffet的我,適逢今次係小公主升職關係,佢之前同朋友食過話幾好,有機會一定要帶我去試試,而且這裡亦是我老闆推薦的餐廳之一,咁當然要會一會佢啦。朝早訂枱,都算幸運,仍然有枱,但餐廳話今日訂枱頗滿,問我介唔介意要坐到走廊尾,我之前都去過食afternoon tea,咁當然唔係buffet形式,唔需要行去攞嘢食,但係冇所謂啦,難得今日有時間,而且坐遠啲可以當做運動又可以靜啲,恩言接受,餐廳亦說如果有枱的話,會幫我調近啲buffet枱。今日嘅dinner buffet係有特別主題 - 印度食品。可能因為經濟不景所致,價錢亦都較早前調低咗$50-$60。今晚有段小插曲,到達嘅時候,因為應該有位調動關係,waitress話幫我地調咗位,坐到近buffet枱,但又係窗邊嘅二人枱,非常滿意。因為6:45 去到嘅關係,都未開始肚餓,咁就先影幾幅相先,不過大部份都係冇開閃光燈,但係我地坐位嘅光線係頗暗,所以我影小公主時唯有開閃光燈,只影咗三張有閃光燈嘅相的一刻,有一係著住西裝嘅waiter走埋話:"請你唔好用閃光燈",之後不發一言,就走咗了。佢唔解釋原因,又冇話其他客人投訴,只係不禮貌、態度

今晚有段小插曲,到達嘅時候,因為應該有位調動關係,waitress話幫我地調咗位,坐到近buffet枱,但又係窗邊嘅二人枱,非常滿意。因為6:45 去到嘅關係,都未開始肚餓,咁就先影幾幅相先,不過大部份都係冇開閃光燈,但係我地坐位嘅光線係頗暗,所以我影小公主時唯有開閃光燈,只影咗三張有閃光燈嘅相的一刻,有一係著住西裝嘅waiter走埋話:"請你唔好用閃光燈",之後不發一言,就走咗了。佢唔解釋原因,又冇話其他客人投訴,只係不禮貌、態度強硬地好叫我不要再用閃光燈,當時佢咁嘅"態度",我真係無明火起。

我隨即找來另一位waiter作出投訴,呢位waiter雖然唔關佢事,但佢都先行向我地道歉。後來過了約十分鐘,另一位穿西裝侍應走來,端來一張佢嘅卡片,自我介紹係助理餐廳經理,佢雖然冇向我解釋何解佢嘅同事會有如此行為,但有禮貌地向我地道歉,亦說稍後會進行檢討,其實佢地反應之快,亦已經不得不佩服佢地嘅五星級酒店服務,雖然有得失客人之處,但都即時改正,係尊重客人的表現。我亦都向佢解釋,我明白做客戶服務嘅困難,但係算遇到剛剛的情況時,亦要客氣禮貌地向客人解釋,而唔係命令客人後,即時離開呢。

後來,佢地又送上兩杯鮮橙汁,說是他們送的。再過了一會,之前第一次不禮貌對待客人的waiter,亦走埋嚟向我道歉,全晚到我地離開前一共道歉了三次,由此證明,佢地之前真係有搵返呢位同事了解事發經過,而唔係草草了事。而且應該係為表達佢地嘅誠意,除咗即時送上鮮橙汁外,本來佢地說可以讓我地任叫 menu裡的紅白酒,不過我地都說唔需要了。最後差不多吃到尾段時,呢位waiter再次走來,問我地有冇興趣試佢地嘅雪糕,佢可以攞比我地,但其實我地兩個已經好飽,亦推卻佢嘅好意。

言歸正轉,講返今晚嘅食品:

1. Assorted Bread - 一開始就端來一藍麵包,一款軟嘅,一款硬的類似五穀包,賣相重於質素,不過以自助餐來說,通常都係自己出去攞,但係呢度照顧周到。

2. Seafood - 睇都未必可以睇得最仔細,一食便知龍與鳯,蝦嘅新鮮程度係超級彈口,真係好新鮮,龍蝦仔嘅肉係唔會"痴"穀嘅,都係非常新鮮,最勁嘅莫過於阿拉斯加長腳蟹,半呎長,厚肉,最緊要夠新鮮,仲有翡翠螺、兩種生蠔、青口、蟹、賴尿蝦。

3. Salad (1) - 今晚話明主題係India,真係勁,連Salad都有印度嚟嘅,我就冇試過了,不過賣相唔差嘅。

4. Salad (2) - 傳統沙律,有生菜、火箭菜、粟米、車厘茄嘅自選組合,又有預先撈好嘅,有薯仔沙律、Penne Salad,最特別係有一個幾好味嘅Roasted Duck Salad,故明思義入面一定有燒鴨絲,加上好多切了絲嘅瓜,再加上細細段嘅鮮露荀,味道豐富。

5. 鮮橙汁 - 餐廳為表達歉意,特別送上的兩杯。都好大杯,最後都飲唔哂,超級多果肉,出面好少有咁嘅水準。

6. Soup - 湯有兩款,Mushroom Soup & 粟米雞茸羹,反而冇好似其他buffet有中式老火湯供應,佢地果然係主打外國食品嘅餐廳,比較英式。Mushroom Soap非常之有濃烈香菌味,但係佢地會將磨菇完全磨爛,融入湯入面,唔似得其他地方咁有口感,不過各有優點。粟米雞茸羹我就試咗一淡,稀杰度適中,最緊要係淡淡都有粟米同雞肉,材料豐富 (不過如果可以好似我媽媽咁落少少雞雜會更加好,不過呢種係中式煮法,唔啱佢地呢間餐廳)。

7. 刺身 + 壽司 + 熱葷 - 呢度嘅刺身係擺喺度任你攞,香港已經好少酒店buffet提供,佢有例牌幾樣刺身,特別值得一提嘅係三文魚好肥, 但係肥瘦適中,另一款係甜蝦,鮮甜,比你可以盡情吃過夠 ; 壽司方面都好多選擇,賣相吸引,試了一款鰻魚壽司,飯硬,鰻魚唔夠厚同肥美,算啦,始終佢地唔係主打呢方面嘅菜式。熱盤真係唔多,可能因為今晚係印度為主題嘅,有一半地方擺印度菜,熱葷剩返五盤,真係少得可憐,但係仍然係貴精不貴多嘅宗旨,記得有鱈魚扒、鎮江骨、炒蝦球、扒津白、扒粉絲 (名牌上就寫得好聽,叫Glass Noodle)。鎮江骨都算唔錯,不過稍嫌唔夠肥,冇咁多肉味帶出嚟 ; 炒蝦球嘅蝦就唔太新鮮,中式菜嚟講已經屬上乘之作。

8. Roasted Beef w/ Yorkshire Pudding - 永遠唔會有一個廚子長期企喺度,但你企埋去,附近的廚師都會好醒目即刻走埋嚟serve你。如果你冇特別要求,佢地係唔會好似其他地方咁吝嗇,一定會係 thick cut,所以如果你食唔哂咁大份,就要預先同佢講定,廚師一落刀已經睇到舊肉雖然大,但係好軟熟,再淋上gravy,旁邊仲見到有Yorkshire Pudding,呢樣你就要要求佢至比你嘅。第一塊係最好嘅,因為佢切到啱啱舊肉嘅中間,非常鮮嫰,雖然仲係紅色,但係已經冇血水流出嚟....median, juz perfect ; 不過Yorkshire Pudding就比較乾,可能係放咗喺度都幾耐了,入面已經一啲都唔軟熟,同埋焗得太濃,不過仍然無損我享受呢塊美味嘅牛肉。第二塊就可能近邊,肉質會冇咁軟,but仍然係上等貨式。

9. 鱈魚扒 - 好嫰滑肥美,又夠厚,一大淡一大淡咁食,人生一大快事,但伴碟莧菜同汁就略為鹹。

10. 印度薄餅 - 今晚嘅主題,當然要試吓,佢地除咗沙律菜式,仲有炒飯、薄餅、咖喱、甚至連甜品都有,算係大開眼界。試咗兩款薄餅,一種有蔥、一種冇蔥,但同樣係唔鬆同埋頗濃又乾,反而兩種咖喱味都唔錯,尤其加咗牛肉嗰款。

11. Dessert & Fruit - 甜品就以mini size, bit size為主,一件一口,可以比你試多幾款,冇試佢地嘅Bread Pudding,最值得欣賞嘅首選係佢地嘅朱古力甜品,chocolate mousse打得超滑,小公主專乘攞咗件黑森林比我食,但入口就頗為失望,事關問題不在於蛋糕本身,朱古力亦非常滑,而係入面浸滿酒嘅車厘子,實在太西方口味,酒味太重,完全搶奪了朱古力味,甚至可以話係搶喉,食完成條喉嚨當堂熱哂。Cheese cake就冇咩質感,texture太過鬆散,可能係蛋糕本身太乾所致。不過講到底,佢地嘅朱古力仍然做得咁出色,保持一貫水準,就機會應該大吃特吃。 Sherry Trifle就明顯差過早幾日喺Soho區嘅Yorkshire Pudding食嘅,呢度嘅竟然中間果層係變哂水嘅,食落去口感完全唔合格。而且佢地係冇雪糕、中式糖水、甚至生果都冇,要吃水果最多只會喺切成粒狀放係糖水入面浸住嗰啲。講埋盛載用嘅器皿,大部份都係用細細隻嘅玻璃碟,但係杯仔就竟然可以用膠嘅,堂堂大酒店餐廳,唔使咁慳嘛。

12. 檸檬茶 - 仍然係那麼傳統英式風格,有大大嘅茶杯,銀器做嘅茶壺同茶隔,可以倒出兩杯半嘅份量,絶對飲到你夠。紅茶不致於過濃,配合新鮮檸檬,狀甚講究。

Comments: 餐廳主打外國食品,中國食品好少,如果去之前一定要注意,連食物牌都係全英文架。客人亦都好高級,有不少外國人幫襯,絶對唔會有搶住攞嘅情況出現,大家都好斯文客氣。雖然有著一段不愉快嘅開始,但係隨著佢地補救嘅速度及誠意,為佢地嘅服務喺我心目中爭回不少分數。以文華一向喺業界出名高質素的服務標準,而且以呢個相當合理嘅價錢享受如此高質素食物,雖然有少少瑕疵,但係以絶大部份都係高水平之作,已經係酒店buffet中的五星級,絶對值得我下次抽時間再次光臨。
Seafood
Salad