2020-07-16 3593 瀏覽
呢間中菜館好耐以前睇報紙介紹過,一直冇機會試,有時去大圍踩單車都會經過,知佢開咗好多年係老字號。今日晚飯終於有機會試到,環境非常之殘舊,有啲污糟,但見佢座無虛席,食物質素相信不錯。我叫咗三餸一湯,梅菜扣肉,炸大腸,炸腐皮卷,腐竹豬肚湯。梅菜扣肉比我想像中做得冇咁好,扣肉尚算可以,唔太肥食落, 但梅菜太鹹仲帶一啲酸味,我唔知係佢做得唔好定係本身係咁,反正唔太啱我口味。炸大腸同炸腐皮卷都好食份量好足夠,無可避免有啲太油膩,唔可以食太多,如果人數多啲分享一齊食會更加好。豬肚湯係我最滿意嘅,豬肚唔會太難咬開,個湯煲到好鮮甜,亦都有啲白果喺裏面。價錢俾我想像中貴,用呢個價錢都可以有好多選擇,而且環境唔太衛生感覺。
我叫咗三餸一湯,梅菜扣肉,炸大腸,炸腐皮卷,腐竹豬肚湯。

梅菜扣肉
腐竹豬肚湯