餐廳: 磯野水產
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
一年容易又生日,今次係朋友生日,梗係要賀賀佢!之前食過漁獲浜燒就加入左係我個生日飯list度,因為真係豪華得泥又好好味!依排經過見到係同一棟大廈入面有一間新開既浜燒餐廳叫磯野水產,感覺會似日本既磯丸水產,我地就訂左枱試試佢!去到先知原來係漁獲浜燒既另一浜燒分店,甘質素就更有保證啦~未嗌食物前就先嗌酒啦,真係好愛日本既清酒!我地對清酒吾係幾擅長,梗係要問下專業人士既意見啦,經經理既介紹以下就叫左文佳人既清酒~係原酒來的,飲落吾會好濃烈反倒帶點甜味,我覺得好易入口呢!之後就點左主角—磯野海鮮盛合配喜知次 $1498一個盛合有齊好多海鮮,真係過足癮呢!而我地就比經理發辦,用最鮮味既方式去處理海鮮,仲好多樣化,每款海鮮都可以吾一樣既整法~另外我地多人就再order一啲小食,卡拉卡拉甘食,感覺就好豐富!等浜燒期間,先食左個前菜沙律先,和牛他他蓉沙律 $188和牛他他完全吾會覺得別扭呢,我仲幾鐘意,和牛配左啲洋蔥粒蔥花帶點清新,拌埋鵪鶉蛋一齊更滑!我地既喜知次用燒既方法,所以我地就再點一個活魚既刺身($488)依條魚叫蝦夷目張,蝦夷鮑魚就食過,蝦夷既魚都係第一次食,師傅擺盤好靚呢,仲砌左朵花泥!魚
係原酒來的,飲落吾會好濃烈反倒帶點甜味,我覺得好易入口呢!
之後就點左主角—磯野海鮮盛合配喜知次 $1498
等浜燒期間,先食左個前菜沙律先,和牛他他蓉沙律 $188
季節時令鮮魚刺身—蝦夷目張
季節時令鮮魚刺身—蝦夷目張
依條魚叫蝦夷目張,蝦夷鮑魚就食過,蝦夷既魚都係第一次食,師傅擺盤好靚呢,仲砌左朵花泥!魚既肉質係偏腍身,魚味比較淡,但更顯鮮味呢,配搭蘿蔔蓉及蔥花就更添美味!
另一個刺身就係盛合裡既粒貝,好爽口啊!仲有貝類既鮮甜~
小食中牛舌鋤燒($98)係我既最愛
牛舌鋤燒
店員特別提醒我地要快啲,吾係就會有太熟,我地就拿拿臨食,好剛好啊!牛舌爽口一啲都吾韌!加埋蔥花蒜片調味~
另外赤蝦整成天婦羅。
平時真係麻麻地天婦羅,但一食依個又覺得不錯喎,因為入面既蝦係大又彈牙,同以往食到既不一樣!
燒魚終於到了,用上鹽燒既喜知次味道好夠,魚仲好嫩滑
仲有每次食浜燒必點既味噌蟹甲羅燒 $78
好濃尬蟹膏味,帶蟹肉既口感,配上餅乾就平衡番個味道,剛剛好

我既另一最愛仲有磯煮鮑魚,磯煮得好透,整個鮑魚都入晒味,又吾會覺得over!
而盛合既帶子就可以用清酒燒同埋黑松露牛油燒
我就更鐘意黑松露牛油燒帶子,好香,加上黑松露就更惹味!
之後就用左松葉蟹腳去煮粥,粥底好鮮甜啊,全部都係松葉蟹既精華!
仲有滿滿既蟹肉!
最後仲有甜品—堂島卷($68),平時係街見到堂島卷都差吾多價錢,而食晚餐再可以食一件結尾,真係好幸福!
一定有下次encore既機會,真係好正,仲好食過日本磯丸水產好多倍添!