2016-02-17 371 瀏覽
入秋之時, 就係品嚐燒烤既佳節, 相信識食一族都不會不認識佐敦文英街, 而近期我係附近就發現一間燒烤佳店 – 川燒. 佢以四川風味聞名作燒烤特式賣點, 相信在該區已很快打出名堂了.川燒簿餅 $28精心處理的腐皮包裹著蔥花蒜蓉, 外皮部份更是以高溫燒至帶點鬆脆, 加強了口感, 香蒜就把全個簿餅味道都提升了. 雖說配料簡單, 但要把味道綜合得如此平均, 是做得很吸引.燒芝麻湯丸 $22雷沙湯丸相信大家都試得多, 同樣以乾身外形的燒芝麻湯丸就別樹一格了, 除了傳統湯丸的黃金配搭 – 綿滑麻蓉及煙靭軟糯湯丸皮之外, 外層再加烤燒效果, 賦與了第三層口感, 咬下時, 由鬆脆至煙靭, 再由煙靭至香甜, 層次多變蜂蜜菠蘿 $20輕量蜂蜜被燒至像一層透光既玻璃一樣, 視覺效果特別, 菠蘿味亦甜酸適中, 燒過的微溫令食物更易入口.吾係紐西蘭大磨菇 $28望落好像乾身收了水的大磨菇, 咬落時卻有想不到的豐富多汁, 而餐室也必然為你呈上一對如鋸西冷扒的大刀叉, 因為大磨菇的闊度真係闊到SAMSUNG NOTE II咁闊, 厚度厚過砵仔糕, P.S.: 我覺得個名改一改會吸引, 有創意但破壞左美味既聯想. 黑
川燒簿餅 $28
蜂蜜菠蘿
吾係紐西蘭大磨菇 $28
吾係紐西蘭大磨菇
黑松露香草芝士牛油焗雜菇 $48
首推!! 黑松露鮮味舉世無雙!! 哈! 我太愛這黑松露的香味了, 係誇張, 但無辦法, 本身芝士配金菇, 以嫩滑煙靭配搭, 本已很吸引, 漿汁味度溫和, 加上黑松露經烤製煮法, 這一度菜馬上登上全晚之最.
黑松露香草芝士牛油焗雜菇
燒羊仔架 $56
羊架來說, 烤得不會太乾身, 就像”燒肉檔的著名半肥瘦”一樣吸引, 肉質都很爽口, 甚為喜歡當中羊羶味, 程度易接受, 證明餐廳選料有一手, 以芥辣為漿汁, 配搭適宜.
燒羊仔架
川香魚湯清酒煮花甲 $58
以新鮮花甲為主打, 並非雪蔵品種, 份量又夠多, 沒有細沙, 魚湯清而不肥, 少量酒香增添味覺刺激, 就像要令你著迷!
川香魚湯清酒煮花甲
酥炸珍寶軟殼蟹 $38
如果以常見的軟殼蟹菜式, 多為少巧居多, 夾在食物夾心常中, 但川燒的這味菜反過來以巨型體積為賣點, 而且咬落才發覺是可以全個生吞落喉都沒問題, 做得好軟身, 並且不帶任何油膩既感覺.
酥炸珍寶軟殼蟹
炩蘇格蘭蟶子皇 $120
珍寶SIZE的還有這道蟶子皇, 彈牙有咬感不在話下, 它的新鮮不靭才是關鍵, 是靚海鮮必備條件, 蒜香溝蔥花加上燒烤煮法, 香味濃郁, 老實說, 就算食完一頭如此大的蟶子皇, 你也一定會想著再落ORDER! 認真!
炩蘇格蘭蟶子皇
涼拌子薑松花糖心皮蛋 $20
外形別緻講究, 皮蛋亮身有光澤, 外皮咬落有彈性, 有一點吃嗗喱既感覺, 子薑及碎蔥粒為皮蛋帶來清新香味, 中和蛋黃的濃郁. 作為前菜, 不失為一味佳品. 不過蛋黃稍欠流心, 減了一點分.
涼拌子薑松花糖心皮蛋
涼拌子薑松花糖心皮蛋