2016-04-21 652 瀏覽
小妹同友人都好鍾意食雞煲, 傳統雞煲食法係叫一隻貓/半隻雞, 然後揀辣度, 最後加水/雞湯黎到打邊爐. 今日友人帶埋小妹同兩個朋友來試呢一間雞煲比較多玩法, 係一個新體驗!係正正山林道, 地鐵佐敦行過去5分鐘就到, 係地舖黎, 感覺光猛乾淨雞煲有得揀"全隻", "半隻", "淨雞脾", "淨雞胸", 價錢一樣都幾公道, 我地四個人揀咗雞胸拼雞脾, 啖啖肉! *鴛鴦煲有個好處, 就係有得揀辣度, 我地揀咗一邊辣, 一邊唔辣就返朋友!我地雖然只係叫咗細煲(例牌), 但份量一D都唔少. 而且雞煲裏面好多配料, 夠晒香濃. 雞件亦都好滑好入味, 讚!提外話, 我地開餐前叫咗個滷水鴨舌, 竟然出奇地好食. 上枱時有微溫, 鴨舌忟得夠淋同埋入晒味! 是晚驚喜!食完雞煲已經半飽, 我地叫咗莞茜湯同埋蕃茄湯打邊爐, 全要都係渌下D蔬菜黎食清下腸胃, D菜吸收咗雞煲同湯料精華非常好食! 好似Shabu Shabu 咁, 我地最尾加咗個租稻庭烏冬黎食, 配埋個湯都非常好味!

鴛鴦雞煲

水鴨舌