2023-05-17 677 瀏覽
本身諗住去哥登堡食扒,泊好車經過呢間上海舖,見好多人,於是改變食上海菜。叫咗清炒蝦仁、咸肉小棠菜、獅子頭,小籠包,仲有好好味嘅豆漿。一開始飲,覺得少少怪,但之後愈飲愈鐘意,兩個人前後飲咗5杯😂。清炒蝦仁,雖然唔係用河蝦仁,但都好出色,除咗雪園正店(現在全關),佢做得最好。獅子頭係老公情意結,佢話佢婆婆做得好好食,佢食完第一啖好似好感動,不過都係話婆婆煮得最好。我就覺得係食過之中最好味。咸肉小棠菜係炒,唔似平時嗰啲用上湯浸煮,都好味。小籠包上枱以為啲皮好厚,但原來好滑,啲湯汁好味,如果真係要挑剔,啲肉有少少「鞋」。之後真係好飽,食唔落8粒嘅高力豆沙,老闆好好肯做半份(4粒)比我哋。不過今日無香蕉,我見好多人想要,可能都係招牌菜。我未食到豆沙已經覺得好味😂最後一點,老闆娘超好人,好好笑容,又同我哋傾計。臨走佢話我知佢好惡,出哂名,我真係唔可以想像😅😅😅

2023-05-13