旺角呢個商場前身係南華戲院,但係自從改裝左成為商場之後一直都好少人流。直到最近我見到佢開咗呢間係荃灣過嚟開分店嘅明記潮州菜館,當然要想去試新野啦。我去嘅時候佢哋仲係試業,所以連紅紙都未拆一上到去地方好闊落,見到有好多圓枱、大枱,仲有好多大房,真係一個好適合一大班朋友食飯吹水嘅地方。而且睇得出佢哋嘅裝修好香港地,好揼本架!講返個餐牌,佢哋唔止有潮州打冷嘢食,其實仲有好多中菜小炒。食品嘅種類都好多,正!今次叫咗幾款打冷食物,分別係雜錦拼盤,叫多一份墨魚併鵝腸,因為我真係好鍾意食墨魚架😍本身以為雜錦滷水拼盤會有埋鵝片,點知只有大腸、鵝腸同墨魚,不過勝在勁大碟。味道來講可以嘅👍🏼因為大腸同鵝腸都冇臭腥味,洗得都算乾淨。墨魚就堅係整得好好食,本身材料係新鮮嘅,所以入口會唔會有一啲好霉嘅感覺。反而鵝片我就覺得麻麻,因為有陣鵝穌味😢不過加返辣椒油,味道又會變得好翻啲。伴碟嘅豆腐有好香豆味,有炊煙味,好用心去做每一個細緻位食打冷野梗係要食豬紅啦!佢呢個韭菜豬紅都幾好食架👍🏼好滑我哋叫咗兩個即煮嘅煲,雞腳煮得好入味,好味道。但係令一個鹹菜門鱔,我就覺得咸咗啲。雖然只係一啲馬拉盞炒通菜,但係佢真係好夠鑊氣

我去嘅時候佢哋仲係試業,所以連紅紙都未拆

墨魚併鵝腸

滷水鵝片

食打冷野梗係要食豬紅啦!佢呢個韭菜豬紅都幾好食架👍🏼好滑

花生雞腳煲
鹹菜煮門鱔

雖然只係一啲馬拉盞炒通菜,但係佢真係好夠鑊氣,好惹味好好食。真係可以話係我食過咁多間,最好食嘅炒通菜。
馬拉盞炒通菜

呢個係佢哋推介嘅小炒王,雖然每間嘅小炒王都冇太大出入。不過佢哋又真係炒得幾香口嘅。唔錯架
小炒王

蠔餅係值得推介嘅!因為佢個粉漿唔會好厚,炸完出嚟你唔會覺得成口都係粉。熱辣辣好脆身。而且入邊嘅蠔仔都好多。必食!

炸蠔餅

最後呢個係燒汁牛柳粒炸豆腐,三個字冇!得!輸!
豆腐炸到脆卜卜,配合埋呢個較為濃味嘅燒汁。送佢嘅潮州粥簡直係一流。而牛柳粒佢哋整得好林,而且牛肉冇起根,真係啖啖肉。又一必食推介。

燒汁牛柳粒炸豆腐

事業期間有咁嘅水準當然值得同大家開心share啦。希望佢繼續keep住水準,做到我成日去嘅飯堂。
雜錦拼盤
2017-04-27