2023-07-05 46 瀏覽
觀塘多特色Cafe好多人都知,但冇諗過會有一間裝修咁有格調嘅法國餐廳😍位置喺觀塘同牛頭角中間嘅上樓餐廳,餐廳地方十分寬敞舒服,有個好chill嘅梳化位可以打卡,氣氛好寧靜,好適合情侶閨蜜約會同埋慶祝生日,餐廳仲設有私人大房,可以搞小型function或者一大班人gathering👍今次我哋叫咗兩個set dinner,包括頭盤、餐湯、主菜、甜品及餐茶,然後再叫兩杯Cocktail🍹🍸餐包 有兩款唔同嘅餐包,暖暖地好鬆軟。鯷魚車厘茄沙律 鯷魚味道鹹鹹地,唔會好腥,沙律菜好新鮮,配埋黑醋汁一齊食酸酸鹹鹹咁原來好match❤️同埋有銀白色嘅鯷魚點綴感覺更加精緻❤️蟹沙律酥皮撻 擺盤好別緻,酥皮又薄又脆,細細件但係蟹肉都唔少,開胃又好食❤️龍蝦湯(+$18 )非常香濃,飲得出有龍蝦殼嘅味道,入面嘅龍蝦肉都好新鮮彈牙,好味❤️法式洋蔥湯 洋蔥湯有好多洋蔥,飲落好鮮甜,加上面頭有用芝士焗嘅麵包,芝士嘅鹹香令到成個湯更加濃郁❤️熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁 $388西冷牛扒肉質鮮嫩,口感爽彈有嚼口,牛味濃,好鍾意佢外面燒得好香口,鹹鹹地好惹味😋Side dish係醃酸咗嘅青瓜同埋好爽脆嘅蘆筍,配搭新鮮❤️

餐包
有兩款唔同嘅餐包,暖暖地好鬆軟。

鯷魚車厘茄沙律

蟹沙律酥皮撻

龍蝦湯(+$18 )

法式洋蔥湯

熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁 $388

燒黄油春雞配羊肚菌黑松露汁 $328
雞髀位置好嫩滑,雞肉有少少鹹味唔會淡茂茂,薯蓉味道比較淡但質地滑順,配黑松露汁更好食。

Flamingo $68(cranberry Jus, Orange jus, Gingle Ale)
Le Monde Rainbow $78 (Gin, Blue Curacao, Orange jus, Cranberry jus)
兩杯味道差不多,Flamingo似Fruit Punch酸酸甜甜幾好飲😆 Le Monde Rainbow就比較甜,酒味濃啲,打卡一流❤️

Dessert of the day
榛子蛋糕都幾重榛子味,唔會好甜,食落好鬆軟,側邊仲有榛子粒,口感會再豐富啲。仲有用焦糖香蕉做裝飾,食得又睇得👍

另外伯爵茶曲奇餅都好鬆脆呀👍

整體而言,食物質素有水準,環境舒服,以法國菜來講,價錢非常合理,不得不提兩位男職員服務態度好好,有時會講吓笑話同我哋打成一遍,呢一餐飯食得好開心啊❤️

美味指數🍽:8.5/10
環境指數📸:8.5/10