2010-10-03 6 瀏覽
時時聽到人講A貨B貨,估唔到車仔麵都有A B貨。小妹就領教過,A貨B貨都做得似樣啲,幾可以假亂真;有啲A貨B貨車仔麵就完全唔掂,可能要降grade成C、D貨囉。小妹今日可以食番個正版正貨車仔麵,感覺真係好似入咗名店shopping一樣,超興奮,始終品質有保證。中午放工有啲事攪,再到觀塘廣場度買電腦產品,順便去廣場地下呢間舖頭食番碗至愛車仔麵,可以話每次嚟買嘢,必定食碗車仔麵。今日嚟到兩點多,仲排緊隊買車仔麵,小妹排隊都起碼排咗5分鐘。是日要了豬紅豬皮牛肚魚腐粗麵小妹加咗腩汁,先飲啖湯,有牛腩汁嘅香又夠晒味,只係今次個湯暖暖地,以往嚟次次都熱騰騰;豬紅入口輕輕咬吓已碎又爽滑,真係豬紅而不是雞紅,而家好多店子都用上雞紅,雞紅就只煙韌,膠膠地而唔會爽,真係豬紅好食啲。豬皮同牛肚不會太腍太爽,剛剛好嘅彈口而滑,這兒嘅豬皮食過咁多次都未見過有毛出現,絕對食得安心;而且豬皮同牛肚已經索晒汁,食落已經好夠味,有啲店子嘅好似剛灼熟算了,夠爽而沒味道。魚腐偏偏的一塊,食落帶點甜味,爽腍嘅,雖然有啲甜味,但唔會覺得怪怪的,格格不入那種。粗麵是麥色的,不是鹼水麵那種,無鹼味而好爽。寫這篇嘢時已經係隔咗一日,

豬紅豬皮牛肚魚腐粗麵

寫這篇嘢時已經係隔咗一日,仲記得好清楚因為每種材料本身真係又好又特別,有晒車仔面特色,有時間大家都試番碗俾俾意見。
呢啲先叫車仔麵
2010-10-02