2024-02-26 203 瀏覽
我家附近的宜安街開左唔少新食店,但好多都係大陸風味,全部都係辣辣辣, 小朋友唔太啱食 ~最近開左呢間日式料理~ 見佢嘅午市丼飯都係街坊價幾十蚊,唔離地,幾吸引,一於試一試佢嘅實力先店鋪不算大,約二十個位吧,整體感覺是乾淨整潔,坐得舒服。最重要係不會有成陣魚腥味 (很多日式料理店的通病)先來一個日本蠔 赤穗蠔 生蠔肉質飽滿,口感鮮美,口感帶有小小的creamy,但不會很溜搭配特製的醬汁,讓您感受到更濃郁的海鮮風味活赤貝刺身原隻活赤貝上,超級爽口,鮮甜。食刺身就是要這種感覺~軟殼蟹卷 很明顯食到是新鮮即製,紫菜脆脆,飯軟糯,加上脆口的軟殼蟹,軟脆相容大小朋友都鐘意食~清酒煮蜆這個清酒煮蜆是我食過最超值的不要少看這個小兜兜,粗略數過,竟然有成30隻蜆 ~ (接近一斤了吧) 而且隻隻都是肉質飽滿,新鮮。不得不提個湯底, 佢唔似普通清酒煮蜆咁清,是很CREAMY 的,有奶油香。非常惹味湯底更提升了蜆的美味,我都直接喝了幾口~最後來一個串燒這裏的串燒都很實惠~雞腎雞皮雞軟骨都係 14蚊串而且即燒即上枱。滾燙熱辣的,香香脆脆的。調味濃郁,最合佐酒~ 是夜沒有飲酒,叫2杯凍檸茶,超大的一杯呢~呢度以平

先來一個日本蠔 赤穗蠔
赤穗蠔

搭配特製的醬汁,讓您感受到更濃郁的海鮮風味

活赤貝刺身

原隻活赤貝上,超級爽口,鮮甜。
刺身就是要這種感覺~

軟殼蟹卷
大小朋友都鐘意食~

這個清酒煮蜆是我食過最超值的
而且隻隻都是肉質飽滿,新鮮。
湯底更提升了蜆的美味,我都直接喝了幾口~

最後來一個串燒

這裏的串燒都很實惠~雞腎雞皮雞軟骨都係 14蚊串
而且即燒即上枱。滾燙熱辣的,香香脆脆的。
調味濃郁,最合佐酒~

是夜沒有飲酒,叫2杯凍檸茶,超大的一杯呢~
凍檸茶

呢度以平民化的價格,便能品嘗到正宗的日本風味。
每一道菜都看到廚師的心思,而且賣相精美,味道鮮美,令人回味無窮,絕對是值得再光顧的小店
2024-02-22
赤穗蠔