在2024年第一日,好想支持本地大排檔。由於早一晚,睇番某電視台節目是推廣香港不同地區的大排檔,睇完之後便好想食!第一節便是推尖沙咀大排檔。當中「合香園」是其中一個推薦的中排檔,我自己從未食過。主持人推薦的是「沙嗲牛肉公仔麵」。而且會配「煎蛋」。睇到個賣相都好吸引(電視)。所以今日都好想試。由於我們坐的台是「牛丸台」,所以我要自行到合香園先付錢。我點了一配碗「沙嗲牛肉公仔麵🍜」,再點了一杯「熱檸樂煲薑」。因為呢日早上,我有輕微傷風🤧,不停流鼻水!所以試下問問有冇,職員話要$23。我話要啦!之後望到內部工作中的職員(不知是否老闆娘)。我問下可以多放少少薑嗎?因為我不太舒服,老闆娘二話不說就放多了薑和一片檸檬🍋給我。😊😊終於等到碗麵,第一口先食牛肉,講真,真的同出面茶餐廳的牛肉好不同。食得出是新鮮牛肉,有肉味,而不是一般茶餐廳食到有種「梳打味-或鬆肉粉味」。這裡的牛都算滑,入味,有口感,不錯👍🏻!至於個沙嗲醬,都充斥著滿滿的花生味道,很是濃郁,味道跟牛肉十分搭配。很好👌面,正常!湯頭我覺得有少少偏淡。但都是好味的!面內的煎蛋是半生熟的「荷包蛋」。煎得好好! 因為外面好多一係太生。一係太熟,
在2024年第一日,好想支持本地大排檔。

由於我們坐的台是「牛丸台」,所以我要自行到合香園先付錢。

面內的煎蛋是半生熟的「荷包蛋」。煎得好好! 因為外面好多一係太生。一係太熟,呢間算很不錯👍🏻!

呢餐埋單$38+$23=$61

Remarks:
由於杯熱檸樂煲薑飲完仲有味,我便去茶水部想加熱水。點知職員話,剛才整比我時,仲有少少剩,特登留番起比我飲!真係好窩心又有人情味的一家店!😘😘

我會繼續支持本地大排檔!☺️