2018-10-09 47 瀏覽
今日係朋友生日,就自然要請佢食飯。朋友住喺大埔,所以就到佢附近搵食。想食得比較精緻,坐得舒服,所以就喺大埔中心附近搵到呢間Olive Cafe。之前都有在這裏食過下午茶,價錢抵食!而且味道很不錯,所以今次再來希望能給朋友驚喜。食得西餐,我最鍾意點一定是西班牙豬肋骨,貪佢啖啖肉,而且味道濃郁,好惹味,又能夠多人分享。而且旁邊一定配即炸薯條,夠飽抵食!朋友就係輕食少少,點了一客意粉。餐前麵包麵包焗得香脆,加上牛油,非常香口。西班牙豬肋骨份量超級大份,絕對有10條骨,足夠三人分享。豬肋骨外面的醬汁非常濃郁,帶有香料味道,但不會過鹹。而且豬肋骨夠腍,容易離骨,食得方便。旁邊,有即炸香脆薯條,薯味濃郁,而且炸得香脆,外脆內軟,好正!沙律菜夠新鮮,配上滋味的蛋黃醬,好味!黑松露野菌長通粉黑松露味道清新,配上野菌, 更添香氣。長通粉煮得較為硬身,是我喜歡的口感,比較嚼勁。而且更有芝士碎片,令意粉更加香。Apple Crumble 香甜的蘋果蓉加上提子乾,有咬口。上面仲有焗得香脆的曲奇碎,香氣十足。雲呢拿雪糕球一冷一熱,味道加倍。紫薯奶昔有清新的紫薯香氣,而且賣相好靚,不過就覺得甜左少少。

朋友就係輕食少少,點了一客意粉。

餐前麵包
餐包

麵包焗得香脆,加上牛油,非常香口。

西班牙豬肋骨

而且豬肋骨夠腍,容易離骨,食得方便。

黑松露野菌長通粉

而且更有芝士碎片,令意粉更加香。

Apple Crumble
Apple  crumble

雲呢拿雪糕球一冷一熱,味道加倍。

紫薯奶昔

有清新的紫薯香氣,而且賣相好靚,不過就覺得甜左少少。
餐包
Apple  crumble