好耐無喺西灣河晚餐,今日心血來潮去歎Tapas。剛見其他評語,厭細份厭唔夠食,我想作出平反!大家要知道,Tapas其實好似食點心,唔係茶記碟頭飯,唔會係大大份,Tapas係要細味品嘗。因之前住得近,我哋嚟過Tapeo無數次,食物好,環境好,服務好,而且好浪漫,對住個海,好詩意!今日訂咗6點枱,我哋一向早食飯,怕人多怕嘈怕等位,6點剛好黃昏,個景好正,有三、四張枱,所以好休閒,可以慢慢歎。Tapeo最大驚喜係牆上special,次次新款,而且材料係季節性,所以我哋通常會試special。先叫嘢飲再加個Cold Meat Platter同麵包,食住頭盤先,Cold Meat Platter有5款西班牙火腿,味道好醒胃,唯獨Parma Ham 過喊,其餘送暖暖麵包一流。主菜決定叫兩個牆上special加一個薯仔粒Patatas Bravas,special之一係Sea bass配Gazpacho汁,即鱸魚配凍蕃茄汁,味道充滿驚喜,魚鮮味配上蕃茄甜酸加少許garlic味,簡直喺口中放煙花,大愛!另一special係矮瓜配羊醉肉加杏仁saffron汁,矮瓜好入味,羊肉唔so,雖然味道無鱸魚咁刺激

另一special係矮瓜配羊醉肉加杏仁saffron汁,矮瓜好入味,羊肉唔so,雖然味道無鱸魚咁刺激,不過亦相當有特色。

薯仔粒Patatas Bravas係我哋必叫之選,個辣醬好野味,薯仔夠香脆,正。

最後,再加個Tomato Goat Cheese Salad,亦係我哋最愛,蕃茄香甜,酸酸甜甜配山羊芝士,真係好醒胃。

服務一向好friendly,一食完有人收碟,唔會過份attentive,個個有笑容,有10%服務費亦值得。

只要大家抱住open mind去嘗試,如果唔知份量,先叫兩三個,一路食一路叫,慢慢relax去享受Tapas就明白過中樂趣。Enjoy!

Tapeo: You guys are great and food is brilliant!!! Just keep it up and we will be back! ;-)
2013-09-07
  • 薯仔粒Patatas Bravas