2018-07-11 132 瀏覽
今日去長發買野就順手食過快飯。可能時間尚早,無人帶位,自己入去可以隨便坐,收銀姐姐好好,有提醒我地坐嗰個位會比較大風,唔想咁大風可以轉較入位置,好細心。可能真係太早,侍應唔多,舉手舉左一陣都無人理,最後又係收銀姐姐幫手落單,勤力抵讚。落單時發現餐牌個餐廳名唔同左,連餐飲都變左少少可以揀咖啡奶茶。我叫左酸辣麵凍檸茶,朋友叫左粗炒同熱檸水,再加左個鍋貼。酸辣麵食落去超辣,平食食得下辣野嘅我都覺得好辣,而麵份量超多,多到最後食唔晒,而有樣野係抵讚嘅係佢有剪開啲麵,方便啲夾黎食。凍檸茶叫左少甜少冰,兩樣都有做到,而宜仲有3片都幾厚嘅檸檬,唔錯。上海粗炒,雖然賣相麻麻地,但食落有驚喜,炒得都算乾身唔會油淋淋,而且幾惹味,但美中不足麵硬左少少,如果可以軟少少就好啦。鍋貼因為太飽,無食到(仲唔記得影相),但朋加話皮簿餡靚,肉餡大大舊,而且仲煎得好香脆,我坐喺佢對面都聽到。整體黎講改左名後價錢繼續親民,大件夾抵食,下次黎都要食粗炒同鍋貼!

上海粗炒,雖然賣相麻麻地,但食落有驚喜

酸辣湯麵

凍檸茶