最近,深水埗街坊就介紹我往西面行,會找到呢間荳蔻年華。此店位置比較偏僻,不過我幫襯咗2次,2次都見到啲街坊排隊買,似乎好受街坊歡迎👏🏼 以下喺我食過嘅糕點款式(以我喜歡的排名,只供參考):🍪 紅棗糕 (HK$5/件).紅棗味香濃,口感Q彈不黏牙,雖然手感比較黏手🍘 綠豆海帶糕 (HK$5/件).好多料,啖啖都有綠豆及/或海帶,好似食緊綠豆沙糖水咁.有清熱功效,不過對身體比較寒喔,小食多滋味呀🍪 紅豆糕(HK$5/件).同樣多料,令每一口都有紅豆,紅豆有起沙口感,也似食緊紅豆沙糖水🍘 千層糕 (HK$5/件).看得見有9層糕組成,滿紅糖香和甜味🍮 熱豆腐花 (HK$8/碗,外賣 +HK$1).店員從木桶𥚃𢳂出一殼又一殼的絲滑口感豆腐花,拎到回家都仲熱的,正👍🏼.唯一只係店員落咗比較多黃糖,不能自己調味,對我來話是比較太甜🍪 芝麻卷 (HK$7/件).一卷卷的似小時候的黑膠菲林卷.有些少芝麻味,不過我覺得偏甜,所以不是我首選🍘 白糖糕 (HK$5/件).唯一糕點係「三角派形」,味道正正常常

以下喺我食過嘅糕點款式(以我喜歡的排名,只供參考):

🍪 紅棗糕 (HK$5/件)
.紅棗味香濃,口感Q彈不黏牙,雖然手感比較黏手

紅棗糕

🍘 綠豆海帶糕 (HK$5/件)
.好多料,啖啖都有綠豆及/或海帶,好似食緊綠豆沙糖水
.有清熱功效,不過對身體比較寒喔,小食多滋味呀

綠豆海帶糕

🍪 紅豆糕(HK$5/件)

紅豆糕

🍘 千層糕 (HK$5/件)
.看得見有9層糕組成,滿紅糖香和甜味

千層糕

🍮 熱豆腐花 (HK$8/碗,外賣 +HK$1)

豆腐花

🍪 芝麻卷 (HK$7/件)
.一卷卷的似小時候的黑膠菲林卷
.有些少芝麻味,不過我覺得偏甜,所以不是我首選

芝麻卷

🍘 白糖糕 (HK$5/件)
.唯一糕點係「三角派形」,味道正正常常

白糖糕
2023-12-31