2024-02-29 1077 瀏覽
中上環早餐系列上環龍邦餐廳下一間燒味舖,燒味鋪做早餐,叉燒自己燒,同其他舖頭派貨叉燒冇得比!朝頭早八點經過上環對面燒味寶掛喺度嘅叉燒吸引住,即刻走過馬路睇睇,竟然有早餐食,雖然款式唔係多,但係見到其中一款係叉燒通粉,再望望佢哋吊起嘅叉燒,即刻忍唔住要入去坐低試試佢。一入去之前靚姐有禮貌地問我幾多位,即時帶位,坐低叫嘢食,可以將通粉改做公仔麵,叫埋杯凍奶茶少冰,等開餐。荷包蛋餐包凍奶茶一叫即到,正正常常,不過不失。很快,主角出場,蜜汁叉燒,鬆軟肉嫩,肥瘦均勻,蜜汁味出眾,沉浸於口中,久久不散,一試難忘,自家燒製同派貨始終有着天淵之別!😬食飽埋單,只收現金,咁啱身上帶唔夠錢,靚姐不但冇嫌麻煩,仲話如果帶唔夠錢,下次先俾都得,好耐冇聽過咁有人情味的話🥰拜拜
中上環早餐系列

,自家燒製同派貨始終有着天淵之別!😬

拜拜