今日朋友帶我食日本串燒,最後揀咗銅鑼灣嘅,備長。備長提供好多日式串燒,原來仲有泰國菜!不過琴晚先食完泰國菜,所以今日主要叫串燒🤩- 豚之大腸估唔到內臟嘅串燒都咁好味😍,豬大腸外脆內軟,而且無一般大腸嘅騒味,師傅將大腸切開一條條令口感更爽口。- 鹽燒白鱔肉質相當結實,外皮略嫌太焦,調味啱啱好。- 燒蠔我哋揀咗兩款味道包括味噌同蔥蒜,兩隻蠔都燒得啱啱好,味道鮮甜,味噌味會比較重口味,蔥蒜就比較清新,總之兩款都好好味啦😋- 牛舌厚切牛味非常香濃,肉質鮮嫩,絕對必叫!- 荔枝豬肉卷估唔到豬肉同荔枝味道可以咁夾,一甜一鹹,荔枝嘅甜味沖淡左豬肉卷嘅油膩👍🏻- 海膽天婦羅呢道菜有少少失望,外皮唔脆,不過入面海膽超甜,入面仲有紫菜令口感幾豐富。- 清酒煮大蜆大蜆份量幾多,味道清甜爽口,每隻蜆都滲透清酒嘅香氣。整體而言,每一道串燒都好出色,難怪備長喺銅鑼灣可以屹立不倒超過20年

豚之大腸

- 豚之大腸

白鱔

- 鹽燒白鱔
肉質相當結實,外皮略嫌太焦,調味啱啱好。

岩蠔

- 燒蠔

牛舌厚切

- 牛舌厚切
牛味非常香濃,肉質鮮嫩,絕對必叫!

荔枝豬肉卷

- 荔枝豬肉卷

海膽天婦羅

- 海膽天婦羅

清酒煮大蜆
- 清酒煮大蜆
大蜆份量幾多,味道清甜爽口,每隻蜆都滲透清酒嘅香氣。

2023-12-17
豚之大腸