2021-09-01 189 瀏覽
因為先前做定左功課 知道饒宗頣文化館入面既悅滿軒通常都好full booking 所以預先已經book定咗位食晚餐落單後 隨即就送上2人份量既餐包法國泥蟹湯 ($78)用左法國泥蟹肉 白蘭地忌廉 仲有法蔥熬製而成既濃湯 入口有濃郁既蟹味 非常鮮甜 值得推介自家製菠菜貝殼粉配鑽石蜆 ($198)鑽石蜆有4隻 唔算大隻但勝在隻隻都夠飽滿 自家製貝殼粉食落煙煙韌韌 口感十足 份量唔多 但好飽肚 忌廉菠菜汁入口香濃 食食下貝殼粉仲發現有幾粒蜆肉同菠菜碎烤澳洲龍蝦尾配海膽意大利飯 ($298)大廚將整條龍蝦尾既肉都起咗出黎 放係蝦殼之上 單單係賣相已經十分討好 微微烤過既龍蝦尾肉質結實彈牙 飯底係道地既Risotto 口感綿綿又creamy 加入左蕃茄粒 青瓜粒 同 蝦粒一齊煮 大大減低油膩感 但係就食唔岀有海膽味因為我地2款main都係carbohydrate 食落都真係有少少飽飽濟濟既感覺 但係見到隔離枱個碟香煎原條龍脷魚香噴噴 真係流晒口水 好想試下當晚差不多滿座 但係侍應就得3.4個 又忙住上菜又要幫慶祝生日既客人影即相即有 人手似乎唔太足夠Menu

落單後 隨即就送上2人份量既餐包

餐包

法國泥蟹湯 ($78)

法國泥蟹湯

自家製菠菜貝殼粉配鑽石蜆 ($198)

自家製菠菜貝殼粉配鑽石硯

烤澳洲龍蝦尾配海膽意大利飯 ($298)
但係就食唔岀有海膽味

烤龍蝦尾配海膽意大利飯