2024-03-16 145 瀏覽
之前介紹左間好出名嘅任食,未必好多人好呢一類咁暴力嘅選擇,想食精啲嘅,今日就可以睇下食物質素高d嘅火鍋店啦。大公館你一定聽講過,原來佢都有火鍋,名為大公館手工火鍋別館。無諗過佢哋嘅質素都幾出色,先講個湯底,選了兩種湯底,花膠雞湯絕對有城中個間以花膠雞知名嘅連鎖火鍋咁出色,朋友們差唔多飲左大半先捨得加湯,不過我最愛佢嘅另一中國式麻辣,個種牛油香,絕對有成都嘅原本風味。特別要講下佢叫得手工火鍋,好多野都係自家制造,招牌四寶丸同鮑魚雞粒餃食完都會有深刻印象本地新鮮牛肉同牛頸脊當然無得輸,同平時出名食牛嘅火鍋店有過之而無不及,個人喜愛牛頸脊多好多,牛味太濃郁。有朋友不吃牛,選了來自日本嘅薩摩和牛翼板肉,那種可愛攞設令我想起寬巷子,呢度價錢也相對平好多。西班牙黑毛豬腩片都不錯,係非牛人士好選擇。西班牙黑毛豬午餐肉炸得都幾好,就咁食同火鍋湯好嘅洗禮,都有各自嘅特色。相信呢到嘅海鮮新鮮好出色,我未食過咁好食嘅白鱔片,另外日本刺身級嘅帶子都令人回味。就算普通的食材如新鮮紫淮山,千層枝竹同順德魚麵都幾好,特別係千層枝竹,好吸湯。甜品就勁打卡,完全顯示到佢嘅手工特色風格,甜心都做得幾有心,和牛雪葩同流心南

甜品就勁打卡,完全顯示到佢嘅手工特色風格,甜心都做得幾有心,和牛雪葩同流心南瓜球,前者特別靚,不過有人喜歡有人覺得甜,我自己就幾鐘意,主調係士多啤梨,應該你無乜諗過,南瓜球就同好多星級點心甜品一樣咁好。
可惜個晚去到,客人唔多,下星期好似又凍番,可以考慮下再去食番晚。
2024-02-26