2024-01-04 704 瀏覽
聽朋友講過荔枝角工廈有間唔錯嘅泰國菜餐廳,呢日放假,帶埋媽媽過去試吓,估唔到呢晚食嘅每款菜式都咁高水準,媽媽對呢餐飯表示十分滿意。泰式火山骨火山骨一上枱就好震撼,每支骨嘅長度都有成隻手臂咁長,豬肉食落肉味香濃又juicy,一啲都唔嚡,淋埋底下嘅汁料同吃,酸酸辣辣,好開胃,令人忍唔住食完一啖接一啖。另外,餐廳亦有提供手套,方便食火山骨,十分細心。黃咖哩海鮮海鮮新鮮,雖然看上去細細一盤,但其實份量都唔少,當中有魷魚、蝦、魚柳同青口,咖哩甜甜哋又辣辣哋,好惹味,送飯送薄餅一流。蒜蓉包蒜蓉包外脆內軟,蒜蓉牛油落得適中,食落味道剛好但又唔會膩,用嚟點咖哩汁食,真係好夾好好味。泰式蝦餅蝦餅食得出好足料,除咗爽口彈牙嘅蝦膠之外,亦食到一粒粒蝦,加上外層酥脆,口感很好。招牌泰式奶茶泰式奶茶飲落甜度適中,配上香濃嘅茶味同奶味,比例啱啱好,好正。泰式青檸蜂蜜估唔到青檸加蜂蜜呢個組合都幾夾,成杯飲品既滋潤又清爽。椰皇三重奏呢款甜品好有驚喜,係必食之選,甜品最底層係椰皇啫喱,中間係椰子奶凍,最面頭就係烤過嘅椰子碎,味道少甜,椰味香濃,口感豐富,食完重口味嘅泰國菜,再食呢款甜品好refreshing,為我哋呢餐

泰式火山骨

另外,餐廳亦有提供手套,方便食火山骨,十分細心。

黃咖哩海鮮

蒜蓉包

泰式蝦餅

招牌泰式奶茶

泰式青檸蜂蜜
估唔到青檸加蜂蜜呢個組合都幾夾,成杯飲品既滋潤又清爽。

椰皇三重奏
呢款甜品好有驚喜,係必食之選,甜品最底層係椰皇啫喱,中間係椰子奶凍,最面頭就係烤過嘅椰子碎,味道少甜,椰味香濃,口感豐富,食完重口味嘅泰國菜,再食呢款甜品好refreshing,為我哋呢餐作完美終結。

2023-12-28