2024-03-21 146 瀏覽
前排好想瘋狂食甜品,咁啱見到皇冠假日酒店推出咗個幾抵嘅下午茶自助餐 ($214 + $26.8),以韓國士多啤梨為主題,所以就book枱去試吓🤓我去嗰日都幾多人,幾乎坐滿曬咁多枱,好彩攞嘢食都唔洗排隊(除咗即叫即製嘅食物)🙈第一碟當然要試甜品,我攞咗千層酥、櫻花蛋糕、芝士撻、慕絲蛋糕、泡芙、酥皮忌廉卷同埋牛乳布丁,全部都係士多啤梨味,當中以慕絲蛋糕和櫻花蛋糕最出色,兩隻都做得好綿滑、士多啤梨味突出👍🏻不過唔建議攞酥餅類嘅食物,因為大部份都好硬好乾,配搭嘅忌廉亦都唔足夠💩今餐嘅MVP一定係即叫即製法式班戟,師傅煎得夠薄又唔會過熟過硬,可以揀加士多啤梨/芒果/香蕉/忌廉,不過唔知點解啲芒果有啲酸😂 Häagen-Dazs雪糕有八款口味,包括比較特別嘅開心果同栗子撻,不過我覺得pancake要配返啲清新少少嘅口味,所以試咗綠茶同士多啤梨先😋熟食方面有4款中式點心,燒賣內餡幾彈牙、面頭隻蝦仁都好爽口😝部份菜式有用士多啤梨入饌,例如香煎龍脷柳配韓國草莓莎莎、燒鴨胸配雜草莓,不過兩者都唔太食得出士多啤梨味🫢龍脷柳嘅肉質唔錯、夠厚身,至於煙鴨胸就有啲韌…炸物方面有蝦多士、咖喱角同好長嘅春卷,雖然蝦肉
即叫即煎法式班戟
炸物方面有蝦多士、咖喱角同好長嘅春卷,雖然蝦肉幾彈牙、調味掌握得唔錯,但油饐味好重,所以都冇再翻兜☹️菠蘿Pizza嘅批邊就比較硬,不過叫做有唔少芝士👌🏻
冷盤方面,有麵包控必試嘅羊奶芝士多士同埋草莓蝦仁三文治,羊奶芝士切到好厚、味道濃郁,不過多士唔係即時烘熱就硬係爭咗啲😗蝦仁好爽口,但青瓜嘅味道太出,完全食唔出士多啤梨,變咗青瓜夾包🤣至於壽司、火腿、蕎麥麵就正常自助餐水平~

即叫即製湯飯
即叫即煎法式班戟