荃灣大鴻輝出名多正嘢食,今次我地去咗間任食海鮮燒肉嘅餐廳,呢度只要$348就可以食到多款海鮮、串燒同甜品🤩。一入到嚟,就見到海鮮檔擺放咗扇貝、帶子、魷魚🦑、鮑魚、生蠔🦪、沙白蜆、黃花魚🐟等等海鮮。另一邊有個大雪櫃放咗超多款式嘅串燒同肉類,有沙薑雞翼🐤、蒜蓉雞翼🐤、黑椒雞翼🐤、豬髀仔🍗、羊架🐑、叉燒🐷、豬頸肉🐷、雞皮🐤、鴨胸🦆、豬大腸🐷、芝士丸🍡、腸仔、菠蘿🍍等等。坐低座位後,店員會教我哋點樣燒大頭蝦同教我地用電爐,上層放海鮮下層燒串燒,然後就送上一碟燒白鱔俾我哋🐟,燒完外皮香脆 ,肉質Q彈,加埋甜甜嘅醬汁超好食呀😍!係度可以睇住大頭蝦喺水缸入面游嚟游去🦐,非常生猛。拎住冰桶喺出面加冰🧊同水💦,然後夾起大頭蝦放喺冰水入邊,凍暈佢之後就可以燒。燒完嘅大頭蝦外皮脆卜卜,肉質爽彈而且蝦頭有膏好正😋。🩵海鮮推介🩵▫️生蠔:加啲蒜蓉放喺生蠔上面燒🦪,燒完嘅生蠔仍然飽滿多汁!▫️鮑魚:燒之前記得將鮑魚同殼用鉸剪分開✂️,如果唔係燒嗰時會彈起身🙈!鮑魚新鮮識郁架,口感爽口彈牙,沾豉油食鮮甜味出晒嚟😍!▫️扇貝:扇貝最鍾意食有橙色膏🧡,加啲蒜蓉牛油🧈同豉油食,好好味。出面仲有粉絲拎,自製蒜蓉粉絲扇貝都得~🧡串燒

🩵海鮮推介🩵

🧡串燒推介🧡
▫️蒜蓉雞翼:雞翼蒜香味十足🧄,醃得夠入味,肉質嫩滑🐤。
▫️豬髀仔:豬髀仔厚肉所以燒嘅時間比較耐,但真係值得等👍🏻!甜甜嘅醬汁滲透入豬髀仔裏面,燒完香噴噴真係好滋味阿🐷~
▫️菠蘿:燒菠蘿超多汁🍍,非常香甜,做飯後甜品同解膩一流!

食完之後去甜品櫃食返杯雪糕做今餐完結~☺️🍨

📍 蝦蝦燒 (荃灣)
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心11樓
2024-04-10