2014-12-27 1063 瀏覽
以前每個月總會嚟幫襯一兩次,因為某啲原因有好多個月冇嚟過,今日下午去到荃灣唔知食乜嘢好,就決定再去食!以前每次食都一定會叫魚腩,魚較之類嘅鮮魚食材,今次因為又想食佢哋嘅魚餅又想食佢哋嘅吉烈猪扒,所以就唔再加其他鮮魚配料,只係叫咗個吉烈猪扒米線加魚餅小食 (其實反轉嚟叫魚餅米線加吉烈猪扒小食都一樣)。魚餅同吉烈猪扒都係炸嘅,所以會用碟載住同米線分開上。魚餅同吉烈猪扒嚟到嘅第一個感覺就係份量細件咗,食落仍然保持原來嘅水準,都炸得好好。魚餅表面有啲脆而不燶,魚肉打得好好,有𡁻口有鮮味。食魚餅我都鍾意點佢嘅辣椒油,又香又辣配魚餅一流。吉烈猪扒係我嘅至愛,吉烈皮唔似普通吉烈猪扒咁厚,只係簿簿脆脆咁一層,如果猪扒可以切厚身啲會仲好。佢哋仲有一款古法炸猪扒,我覺食落差唔多,只係冇咁脆。個米線份量同以前差唔多,菜比以前多咗少少。米線冇以前咁滑,咬落仲有啲硬。成個米線嘅重點其實係個魚湯,但今次令我好失望,已經冇咗以前嘅鮮味,我一直都唔加胡椒粉,但係飲咗兩啖湯之後都係要加啲胡椒粉,希望提升吓佢嘅鮮味,但係作用唔大,我唔肯定係唔係同我冇加鮮魚配料有關。以前都會將啲湯飲晒,但係今次冇!本來冇諗過要寫呢個食評,
本來冇諗過要寫呢個食評,所以相都冇影,但係食完都係要寫一寫。
2014-12-27