2010-09-16 1110 瀏覽
是日回老婆家吃飯,外父話去陳記斬半隻燒鵝加料,心諗不如食滷水鵝啦,燒鵝幾時都有,呢間滷水鵝,經常人龍長長,而且早收工(七八點就收),既然時間配合食到,就決定買滷水鵝。滷水鵝既好處係,拎到返去唔會因為時間而令到個皮唔脆。燒鵝,還是剛燒好脆皮最好味,不是剛燒起,起碼也不要軟皮吧,長車程我真係覺得搏唔過。是日都係咁長龍,呢間野態度一般,街坊都知,食得就預左,今日可能因為小d對話,態度反而很好。此店有滷水鵝和滷水鴨兩種賣,滷水鴨當然係平d,賣法都係一隻隻計,滷水鵝則是段斤計。從窗已經看到,滷水鵝明顯地大隻過滷水鴨,佢係你面前斬俾你,照計都唔會攪錯掛。除左滷水鵝,仲有滷水鵝腸、滷水蛋、滷水豆腐等等,只要你唔抗拒滷水,應該總有一樣岩你口味。斬半邊滷水鵝,要$200,我地計過,燒鵝半邊只係$130度,其實係貴的,但呢度既滷水鵝真係好大隻,裝得滿一個大飯盒有凸,其實計番斤兩,可能同燒鵝價錢唔差得好遠。師傅切都要d時間,返到屋企就知原因,原來件件都係薄切。之前食過深水步鵝之極品,不禁作個比較。永騰既滷水味明顯比鵝之極品濃及入味,刀功也是永騰切得更薄,永騰的鵝比較大隻,未知是否獅頭鵝,肉多自然吃得過癮,鵝

師傅切都要d時間,返到屋企就知原因,原來件件都係薄切。之前食過深水步鵝之極品,不禁作個比較。永騰既滷水味明顯比鵝之極品濃及入味,刀功也是永騰切得更薄,永騰的鵝比較大隻,未知是否獅頭鵝,肉多自然吃得過癮,鵝皮也入味不肥,整隻鵝我也很滿意。

一家八人,吃半隻真係太多,吃不完,下次還是叫上庄或下庄好了。

滷水鵝專門店,最近吃的兩間,總括永騰鵝之極品好不止一皮,但永騰鋪仔細細位子不多選擇也有限。阿鴻未有緣一試,黎緊會試下陳勤記,希望是更上一層樓吧。
餐牌
左鴨右鵝,鵝明顯大於鴨
滷水鵝半隻,裝滿一個大飯盒
2010-09-05