2011-12-11 12 瀏覽
經常係荃灣出沒覓食,今晚同大少左諗右諗,都唔知食咩好。本來想吃對面的一品雞煲,但係我唔想等,見到呢間係食上海野,我地都想試下。晚上8點左右,完全係唔駛等位,一入舖就坐低。我地兩個見到點菜紙,非常興奮,一份醉雞都係30元,酸辣湯12元,醉雞蔥拌麵35元,好平呀。兩個人都好貪心,左思右想,點左勁多個菜:醉雞拼蔥拌麵成七、八件雞,比係尖沙咀食一份5X元5小件的醉雞,呢度個份量算係多。雞肉唔係好上色,本來以為唔係好入味,點知又幾有酒味喎。蔥拌麵O既豬骨湯好香濃,唔似一般撈麵的味精湯。35元有呢個質素同份量,GOOD!酸辣湯呢個麻麻地,無咩配料,芡太厚。煎窩貼2隻熱辣辣上枱,個底煎到好脆,大少一食,D汁忡噴到一枱都係(好彩無噴到我!) 佢好LIKE呢個窩貼,因此仲想點埋黃金大餅,但係心知食唔晒,放棄左!難得無咩油係碟底,讚!雞絲粉皮無太多滯住個胃的醬,大少快速地KO了大半碟。棗泥拉糕又係熱辣辣咁上枱,有四件,疑似老闆的男人仲教我地等佢凍少少先食!無錯,凍D口感更加煙韌,唔太甜,表面仲有少少棗蓉,好味。豆漿薏米(熱)甜度適中,LIKE!檸檬薏米水(熱)都OK,清清地可以消滯....我地會再O黎試佢

晚上8點左右,完全係唔駛等位,一入舖就坐低。

兩個人都好貪心,左思右想,點左勁多個菜:

醉雞拼蔥拌麵

酸辣湯
呢個麻麻地,無咩配料,芡太厚。

煎窩貼2隻

難得無咩油係碟底,讚!

雞絲粉皮

無太多滯住個胃的醬,大少快速地KO了大半碟。

棗泥拉糕

豆漿薏米(熱)

甜度適中,LIKE!

檸檬薏米水(熱)
都OK,清清地可以消滯....

我地會再O黎試佢其他飽點和上海粗炒!

題外話/補充資料: 之前無睇OPENRICE,唔明點解DCOMMENT咁差O既?! 一分錢一分貨,我同大少都覺得佢做得唔錯,可以再試! 太肚餓,無影相!
2011-12-08
  • 煎窩貼,棗泥拉糕,醉雞