2023-02-21 456 瀏覽
終於買完年貨,正在愁唔知道一個人要食乜嘢嘅時候,咁啱就俾我睇到呢間台灣麵。喺出邊望吓個餐牌,有獨食套餐,再上OpenRice睇睇,食評都似乎唔錯,咁啱餐廳又有位,於是就入去試吓囉。間餐廳係數碼落單嘅,研究咗一輪,決定個獨食套餐要個酸辣湯、紅燒牛肉同滷肉飯,至於個飲品就要咗個熱檸水。間餐廳其實都幾大間,亦非常旺場。等緊嘅時候,睇吓墊枱紙上其他嘅介紹,諗緊如果下一次再嚟,應該食啲乜嘢嘢😅。最先上嘅係酸辣湯,我係一個好喜歡飲酸辣湯嘅人,喺香港亦都飲過唔少酸辣湯,貴嘅平嘅都有。呢一碗酸辣湯雖然唔係話最好味,但係味道調較得幾ok,酸同辣嘅平衡做得啱啱好,豆腐絲同木耳絲等料都落足。再上嘅係紅燒牛肉同滷肉飯。嘩,碗飯真係大碗囉,我諗我老公都未必食得晒。碟紅燒牛肉一共有四大塊,啲肉炆得十分之腍,鹹味適中,非常可口。碗飯上面的滷肉甚多,撈埋啲飯一齊食令人十分開胃。尼個餐只係收$80,點都諗唔到佢嘅份量竟然有咁多,CP值真係夠高。杯熱檸水俾嘅檸檬都算多,唔似一啲餐廳俾嗰一、兩片,連檸檬味都飲唔到。呢間餐廳「掂」,一定會有下次👍!

獨食套餐

呢間餐廳「掂」,一定會有下次👍!
2023-01-19
獨食套餐