2018-08-07 1729 瀏覽
今晚和友人到荃灣睇戲,點知比我地發現咗間唔錯嘅西班牙餐廳。這間餐廳裝修得好高格調,樓底夠高。牆上都是金色的佈置。感覺置身於中環的高級餐廳。望下餐牌,西班牙飯都有好幾款,小食都有好多款,每日更有廚師精選。今日有3款。但我和友人選擇了餐牌上的食物。脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬 雖然得兩件,但每一層都顯得好分明,皮,肥肉,瘦肉,肥肉。腩肉焗得好靚,金黃色,食落卜卜聲,肥肉位置不會覺得油,因為油脂已經在烹調的過程中溶化,雖然味道有點偏鹹,但沾了蜂蜜蛋黃醬,甜甜地就中 和了這個鹹味El Cerdo 招牌西班牙炒飯 有青口,大蝦,尤魚.西班牙臘腸,青口和蝦都大隻新鮮,仲有加了檸檬,可以提升海鮮的味道。雖然飯有點點硬身,但正宗西班牙炒飯就是這樣吧。飯帶有蠟腸嘅香味,好好食。唔好以為個碟薄薄以為唔夠食,原來不是,食落份量都唔少另外叫了個甜品~西班牙焦糖燉蛋法式焦糖食得多,西班牙焦糖燉蛋真的第一次食,嚟到個買相好吸引,面頭燒到焦香金黃色,食落去面頭脆卜卜,甜甜地,裏面嘅燉蛋滑流流,好香蛋味,甜味啱啱好,38元好抵食。
今晚和友人到荃灣睇戲,點知比我地發現咗間唔錯嘅西班牙餐廳。

但我和友人選擇了餐牌上的食物。

El Cerdo 招牌西班牙炒飯
El Cerdo招牌西班牙炒飯