周不時喺網上見到有人介紹位於銅鑼灣嘅「就是偏偏喜歡你」,星期日去開香港大球場睇欖球,就可以順便幫襯下呢間餐廳😄。一出𨋢就已經見到好靚嘅門面,而入到去就恍如踏進一個花花世界🌼💐🌸🌺🌻。餐廳每一個位置都係打卡位,裝修非常有心思,設有鳥籠座位、電話亭同埋花海牆等。呢度仲有一隻好可愛同超級大隻嘅Unicorn毛公仔🦄。餐廳定價屬中等水平,但論樓上Cafe嘅食物質素來講,佢算相當唔錯,而且份量亦都唔少👍。香草忌廉煙三文魚意粉($168),呢碟意粉好足料,除咗用兩大片煙三文魚砌成玫瑰花之外🌹,醬汁中仲混入煮熟咗嘅煙三文魚肉同埋蘆筍。雖然係忌廉白汁,不過食落一啲都唔覺得膩,又唔會太鹹。🍝意粉麵質富嚼勁,兼且掛汁。鮮茄不可能肉醬米意粉($158),店員有溫馨提示米意粉係啲乜🍚,米一樣嘅造型,但口感完全唔同,帶點咬口、幾得意,要用匙羹食。🍅蕃茄肉醬微微酸,幾開胃,而且肉醬係用上素肉製成,味道幾可亂真,一啲都唔失色。芝士雞軟骨($68),🐔雞軟骨大大兜,每粒炸至金黃酥脆。即使好熱氣,但脆卜卜嘅口感令人食唔停口。雞軟骨面頭加咗車打芝士醬🧀,令佢變得更惹味。飲品方面,我哋嗌咗粉紅心心朱古力奶($68)同埋黃昏
呢度仲有一隻好可愛同超級大隻嘅Unicorn毛公仔🦄。
芝士雞軟骨
飲品方面,我哋嗌咗粉紅心心朱古力奶($68)同埋黃昏桃桃梳打($58),兩杯造型都好精美。🍫朱古力奶以心形器皿裝住,佢更加用上粉紅寶石朱古力Ruby Chocolate整成💕,朱古力味香甜,牛奶細滑。蜜桃梳打都OK,最重要係唔太甜🍑。
總括嚟講,餐廳除咗帶來美食同打卡點之外,更難得嘅係佢抱有一個發展共融社會嘅理念🙏🏻。店家願意為有需要人士提供就業機會,令每一個人都可以發揮所長,小店值得大家多多支持💪!
芝士雞軟骨