2021-12-01 2605 瀏覽
信記避風塘海鮮美食🍽🚤今次到我威,我今次帶我班老友記去試新嘢。呢間好特別,係首先要坐架細艇仔,載我哋去架大船到食嘢👀👀咁佢係有唔同人數嘅set揀,咁我哋5個人,份量同款式都相當多😎🏆🏆🏆🏆 避風塘炒肉蟹 + 招牌蟹油炒麵啖啖肉,佢嘅蟹鉗位,本身都開哂,用個鉗再壓一壓就碎開👍🏻我覺得佢哋個避風塘碎碎爆得好香,肉蟹勁入味!之後佢個個蟹油炒麵,就咁食都好正👍🏻姨姨仲教我哋用避風塘碎碎配呢個麵,係仲好食😎「教大家一個食海鮮食法,朋友表示,將個蟹肉再掂少少豉油,係令到隻蟹更加好食,呢個係真😎」🏆🏆🏆🏆香炸花姿腐皮卷呢個真係有驚喜!雖然我影得有d衰,佢放落嚟個下,我都心入面Er咗陣...但我食咗一嚿,真心好味。因為本身呢個係set入面唔包,係姨姨主動問我哋試唔試下,點知一試,真心好好食。佢個皮炸得好脆,入面係好彈牙,係蝦餅嚟。呢個真係要叫!!🏆🏆🏆 白勺基圍蝦可能你心諗,白勺你都講?但我想講!之前我同屋企人去流浮山食海鮮,食過基圍蝦,真係又細又唔係特別大隻(帶番頭盔先,可能咁岩我個次水準唔好),但今次我想講,勁大隻,隻隻都啖啖肉,唔係個d死蝦,無梅肉👍🏻👍🏻👍🏻坦白講,食嘢如果太多味精,係食唔到間
信記避風塘海鮮美食🍽🚤

🏆🏆🏆🏆 避風塘炒肉蟹 + 招牌蟹油炒麵

🏆🏆🏆🏆香炸花姿腐皮卷

🏆🏆🏆 白勺基圍蝦
可能你心諗,白勺你都講?但我想講!之前我同屋企人去流浮山食海鮮,食過基圍蝦,真係又細又唔係特別大隻(帶番頭盔先,可能咁岩我個次水準唔好),但今次我想講,勁大隻,隻隻都啖啖肉,唔係個d死蝦,無梅肉👍🏻👍🏻👍🏻坦白講,食嘢如果太多味精,係食唔到間嘢有冇料,相反愈簡單嘅嘢,愈難做到。都試過好多出面嘅海鮮,好多白勺蝦都會撈埋d梅蝦落去買,但呢間,我同朋友咁好彩都無事啦下(帶頭盔)

🏆🏆🏆 蒜蓉蒸聖子王
呢個又係高水準。足料蒜蓉、勁多粉絲,大大隻聖子。一啖入口,係滿足感。

🏆🏆🏆秘製手撕雞
呢碟手撕雞,可能你哋會覺得白雪雪、但我想講,佢無辣係到!但一D雪藏味都無!可能你哋會話「某某手撕雞專門店都有得食啦」但我話你知,你試下叫佢哋嘅原味、唔要辣。佢哋個陣雪藏味真係搞唔掂!但呢間,佢一d辣都無。但佢仍然好好食。有料呢隻雞😎

🏆🏆🏆避風塘豉椒炒蜆
粒粒蜆肉!係粒粒!都係無沙!同埋係開哂口!呢個係最值得一讚!試過出面食,唔係未吐沙,就未開口.....但呢個我覺得辣咗少少🥲🥲不過又辣得好過癮,雖然佢細粒,但隻隻都係有肉痴住個殼,唔會係個d呃人放假殼既鋪頭😂👀

其實呢間信記我係睇完一個YouTuber寵女友系列,所以去試😂😂😂😂但的確係好食😋我覺我價錢係食海鮮嚟講唔算差真係😍仲要講緊個環境舒服,我係有少少潔癖嘅人,但我都覺得算係咁,起碼地下無牙籤呀、蝦殼呀呢d,乾淨地板👍🏻姨姨都好fun、會同我哋玩,講下笑。呢d就真係食到人情味👀

🚤信記避風塘海鮮美食 (銅鑼灣)
銅鑼灣銅鑼灣避風塘賣水站碼頭

味道:4/5