2008-04-12 50 瀏覽
兩間都係舊區僅有嘅西菜,兩間都係以「廚」出名,等我試吓做個比較。先講價錢:普羅旺斯(普)唔賣酒,三道菜,唔計自來酒,每人$375;新馬鞍(新)賣紅白酒,全部$190,開咗一支,連食物,三道菜,每人$335。單計食物,新平足30%。頭盤:普哋沙律成舊水,但真係俾足料,有新鮮沙律菜,黑醋及莎樂美腸;新就比較普通咗D,問佢攞黑醋,係甜中帶微酸,可能我唔曉,似老抽多D。湯:普嘅湯係熱嘅;新嘅湯好耐都唔上,要加錢嘅龍蝦湯唔係咁熱,味道似罐頭嘢。龍蝦湯似乎都係Jimmy’s Kitchen好D。麵包:普嘅係法式蒜蓉飽;新嘅飽樣樣有D,有送鵝肝醬,朋友話以前尖沙咀諾曼第嘅鵝肝醬好好多。主菜:普嘅魚及牛扒都係一絕,雖然兩個主菜相距差不多一個鐘而我只用咗三分鐘食個扒;新嘅黑豚肉係好腍,但係凍嘅!而且無味!!個海鮮天使麵都係好淡,真係無味,落埋鹽都唔掂。仲有一個新自行介紹嘅花甲,嘩!好腥!食唔到!新好好人,主動換咗個炸煙肉條俾我送酒,但連天使麵裡面嘅花甲、青口都係好腥,講真,有D想嘔。甜品:普嘅甜品要付款,法式燉蛋,幾好吖;新嘅係連餐嘅,西瓜加朱古力粉,結果去小店食多餐。紅酒:普嘅係係新蒲崗買嘅,half

紅酒:普嘅係係新蒲崗買嘅,half bottle,所以因食物唻得遲而好快飲哂;新嘅係house wine,紅白都係$190,揀咗西班牙,唔錯,真係幾易入口。

如果你時間多,又願意俾多一二百,普羅旺斯真係好好多,不過記住帶兩支紅酒去或帶一支Magnum,否則真係等到吽。