2012-05-06 548 瀏覽
公司o既前線同事攪team building,我有幸被邀請參加。平時去長洲通常係中環搭新渡輪,但我今次就坐公司o既靚遊艇出海。我地一行廿個同事,去到酒樓坐低,酒樓侍應叫我地先去附近街市買海鮮,佢地跟住會幫我地煮。我地當初以為長洲會有海鮮街之類賣海鮮,好似西貢咁,可能地方太細,所以只有係街市度買海鮮。街市賣海鮮都係得幾檔,真係海鮮價,唔知乜價錢。白灼蝦好鮮甜,好新鮮,又大隻,我最鍾意食蝦,真係要多謝秘書小姐揀得好。椒鹽瀨尿蝦,平時我多數唔食,因為食得好麻煩,真係唔多識食。但今次同事教同瀨尿蝦做按摩,果然同隻蝦做完按摩後,好容易就將一條蝦殼剝出黎,好食同好甜。豉椒炒蟶子,雖然蟶子好食,但D辣椒好辣,辣到蓋過晒蟶子D鮮味,所以都幾浪費D蟶子。蒜茸炒白菜,味道都係一般,同平時食開都係差唔多。侍應話D白菜係長洲本地菜,真係自家菜,認真夠晒新鮮、健康。蒸鮮魚真係好新鮮,啖啖肉,魚骨唔算多,而且蒸得火喉恰到好處,冇話蒸耐左。讚酥炸豆腐就真係好一般,見到張相得一半份量,因為我係同事起筷前唔記得左影相。冇乜味,似食炸豆腐卜咁。蒜茸粉絲蒸扇貝,落得太多油,本身扇貝係比較清淡o既海鮮,D油蓋晒D鮮味,而且睇

白灼蝦好鮮甜,好新鮮,又大隻,我最鍾意食蝦
,真係要多謝秘書小姐揀得好。
白灼蝦
,好食同好甜。
椒鹽瀨尿蝦
豉椒炒蟶子
蒜茸炒白菜
蒸鮮魚
。冇乜味,似食炸豆腐卜咁
酥炸豆腐
蒜茸粉絲蒸扇貝,落得太多油,本身扇貝係比較清淡o既海鮮,D油蓋晒D鮮味,而且睇落好油膩咁
。粉絲雖然係平,由呢間餐廳落得好少,完全冇靠粉絲吸D蒜茸同油。唔掂!
粉絲蒸扇貝
酥炸芝士蝦球,o岩o岩炸好就上碟,好鬆脆,因為太熱,所以要小心D食。但我食唔到蝦味,似係雪藏蝦球果種,都係一般啦!
酥炸芝士蝦球
招牌炒飯有蛋白、菜粒、蟹籽等,炒得唔錯,D飯都炒得好乾身,有D似輕量版o既楊州炒飯
招牌炒飯
豉油皇炒麵就好一般,見到張相得一半份量,因為我係同事起筷前唔記得左影相
。當然係海鮮飯店都唔可以同粥舖o既炒麵相比,淨係可以話入到口,冇乜味。
豉油皇炒麵
整體係講,烹調尚可接受,最緊要係夠晒快有得食先至係最可取!
2012-04-21
白灼蝦