2021-09-04 283 瀏覽
龍門一番我好耐之前食過,覺得唔錯,知道屋企人鍾意食上海菜,今次就帶佢地黎食一次😋呢度我覺得好特別既係,佢係每人一包茶葉,然後每人都有個小茶壺用黎泡茶,自己鍾意飲咩茶就咩茶,唔洗就人😌茶既選擇有幾款,記得既係有人參烏龍、鐵觀音、茉莉、普洱。同埋呢度啲茶葉飲得出係靚茶葉,好似見到佢既茉莉係用龍珠😳屋企人揀左其他茶葉,飲落都好香茶味,用料一啲都唔馬虎。  1⃣️排骨擔擔麵($68) 擔擔麵超濃稠,面頭有好多花生碎同埋肉碎,撈埋成個麵食超級掛湯,啖啖都係花生香🥜有少少微辣。排骨就冇乜特別,炸得有少少唔夠脆,層皮有少少淋左,同埋本身食落好似冇乜醃過咁冇乜味。但係個擔擔麵真係好出色,個湯底真係極濃🤤  2⃣️排骨煨麵($58)煨麵係偏軟偏淋身既,食落唔係好洗點咀嚼,湯底都係偏清淡既,如果唔想食得太重口味既話就啱曬食呢碗。配料有啲西芹、蔥,排骨係切成粒狀咁係碗麵入面,食落係有調味過既,唔會成碗麵食落都口淡淡咁,幾唔錯👍  3⃣️紅燒牛肉麵($68) 湯底係偏清甜,一啲都唔會覺得鹹,麵係幼麵。牛肉切成粒狀,有筋位有肉位,都煮得夠淋唔韌。  4⃣️龍門海鮮炒飯($78) 超大碟😳黎到既時候都嚇親。入面有蝦有帶子,炒得好

1⃣️排骨擔擔麵($68)

排骨擔擔麵

2⃣️排骨煨麵($58)
排骨煨麵

3⃣️紅燒牛肉麵($68)
紅燒牛肉麵

4⃣️龍門海鮮炒飯($78)

龍門海鮮炒飯
超大碟😳黎到既時候都嚇親。入面有蝦有帶子,炒得好夠鑊氣好惹味🔥呢個份量用佢果度既碗仔應該裝到6-7碗。

5⃣️麻醬腐皮卷($58)
麻醬腐皮卷
視覺效果一流🤩一黎到既時候煙霧瀰漫咁,淨係賣相都加曬分。腐皮卷一啲都唔油,入面包住爽脆既芽菜,出面淋上左麻醬,麻醬香得黎唔會好漏,好味!

6⃣️魔鬼天使小籠包($58)

魔鬼天使小籠包
呢個我諗都算係呢度既招牌菜。有黑白兩款小籠包。黑色果款以天然墨魚汁製成外皮,入面包左黑蒜肉,面頭再以海膽作點綴。而白色果款就有帶子溪入面,面頭有啲魚子醬。呢兩個小籠包無論賣相定係味道都令我好滿意😍特別鍾意黑色果款,味道香濃,一食落口,鹹香既黑蒜味就同啲汁液一齊溢出,絕對係驚喜之作!白色果款相對味道就淡啲,但係都一樣好好味!而且呢度既小籠包皮係煙煙韌韌咁,但係唔會太厚,就算擺多左一陣食啲皮都唔會硬曬乾曬。呢款必點💯

7⃣️黑將軍水餃($42)
黑將軍水餃
水餃皮加左墨汁製成。通常呢類加墨汁既菜式都係得個樣,見到黑黑地咁,食落同冇落墨汁既唔會有啲乜分別。但係呢款竟然真係食到啲墨魚汁既鹹香同鮮味!真係估佢唔到。覺得呢款都值得一試!

8⃣️紅油抄手($48)
紅油抄手
個紅油炒手同我想像中既樣有啲唔同。平時食開既紅油抄手係好似雲吞咁一粒粒既,而呢度既紅油抄手就係好似鍋貼咁。煎過帶之後個底有少少脆,更加香,面頭既蒜泥好多,紅油唔算好辣,都幾好味,但係略顯個炒手既皮有啲厚,如果薄啲會好食啲。

9⃣️九里香烤餅($42)
九里香烤餅
呢個我從來都未試過。但係見到menu入面既相覺得好似幾吸引咁就叫左黎食。入面既餡料混合左豬肉同雞肉碎,一食落去幾香,而且面頭都煎得香脆,包身軟熟。
排骨擔擔麵
紅燒牛肉麵