2K
2016-07-25 1427 瀏覽
好想食西班牙燒乳豬呢,試左幾間餐廳都強差人意,我要食高質皮香肉嫩既乳豬呀 ﹗由北區搵到港島區,搵到黎 View 62,過埋海希望搵到真命天子啦 ﹗好耐無出城食飯喇 ﹗今晚仲要過海添,勁開心 ﹗終於有位朋友仔陪我走到老遠試菜啊 ﹗次次都係成團朋友出黎飯局,但今晚有幾個放飛機,搞到自助餐取消 ﹗無所謂,得我兩個都可以照食之麻,轉去食西班牙菜,我想黎好耐架喇。朋友仔未到,我先入座吧。食客不是太多,環境都算寧靜舒服。無敵海景連山景,360 度全景觀既旋轉餐廳,幾得意。有點口渴喇,叫杯特別既餐前酒邊飲邊等,拍拍照、望望風景、睇睇 menu。剛才坐低都仲係山景,依家差不多轉到海景喇 ﹗哈哈。辣西瓜馬天尼,堅辣唔係講笑,喉嚨有點熱力直達腸胃,有少少冒汗,加上西瓜汁既清涼好特別又好飲!朋友仔終於趕到,終於有朋友仔陪我黎試西班牙菜,餐廳即時送上杯 welcome drink,thank you。係時候點菜喇,今晚我最想試既係西班牙乳豬、西班牙海鮮飯 ﹗我一貫作風,先黎個前菜,跟住湯、主菜、甜品,夠晒滿足。菜色都幾特別,花多眼亂,唔知試咩好添。忌廉伴鵝肝凍批及牛肝菌,配搭新穎有創意亦有趣︳特別就特別喇,不

忌廉伴鵝肝凍批及牛肝菌,配搭新穎有創意亦有趣︳特別就特別喇,不過質感同味道都較為普通,沒什麼驚喜既地方。可能溫度偏低,所以食材未能發揮其強烈而獨特的氣味,使舉使到食味大跌,鵝肝及牛肝菌階是。

忌廉牛油八爪魚,唔講真係唔知是什麼,原全被醬汁所覆蓋。濃厚奶油忌廉味道,處處飄香。薄薄八爪魚片嚥韌中帶點脆口,咸香跟奶油味道非常配合,而且泛著一絲的甜味,蠻滿意啊。

餐包配牛油,侍應建議可以配剛才的忌廉牛油八爪魚汁同吃,非常美味的呢 ﹗我就信下您啦,毫不猶豫、不需矜持,將餐包捲上大量汁夜掉在甜尖上翻騰 ﹗嘩,無介紹錯,無吹虛,果然好味 ﹗而且麵包好新鮮,帶著濃厚麵包香味,好食。

西班牙龍蝦飯,原來依度係無西班牙海鮮飯架,無緊要,食龍蝦更加好添 ﹗餐廳主打傳統西班牙菜,味道都係偏向濃烈及霸道 ﹗依個龍蝦飯既龍蝦汁超乎想像地濃郁及強烈,味道非常好到不得了,龍蝦味道既餘韻拈據著每顆味蕾,久久都不肯離開,不過確實好有點膩滯感湧上心頭。飯粒飽滿嚥韌,配上極爽彈鮮味龍蝦肉,好味到打冷震。

西班牙燒乳豬,我就係為左佢而遠道而來 ﹗等左足足 60 分鐘終於燒好,值成九百幾蚊既乳豬會係點呢?兩個人絕對食唔晒,一陣打包半份返總部同大家分享啦 ﹗新鮮出爐皮香肉嫩,但今晚隻乳豬太肥喇,一定食完就瞓、瞓醒就食、食飽又瞓啦,不怎麼做運動,不太健康 ﹗

侍應哥哥話係已經係今晚最後一份架喇,唔要就無嚕 ﹗肉香而有咬口有彈性,肉味濃郁,但因為十分油膩,食兩件已經好滯頂住食唔落喇 ﹗雖然有個橙皮醬能夠減輕油膩感覺,但幫助不大呢 ﹗

餐廳細心地將乳豬汁分開上,Waiter 哥哥詳細解譯話唔想浸到乳豬皮腍左而影響口感,讚。配菜焗新薯好好味,做得一絲不苟不馬虎。無奈地食左兩件乳豬已經太滯,食唔落新薯啊 ﹗試過之後,似乎大埔文薈會館既更好食,皮香肉嫩又 juicy,身材勁好唔肥膩,View 62 依隻麻麻地。

餐廳送既小甜品,白色超硬,用盡力先咬得開乍。前面既有點似花生果仁類,甜甜地。檸檬雪糕,睇左個甜品 menu 好耐,大部份都普通,依個算係最持別既一個喇 ﹗有個女甜品師係廚房衝出黎,用氮氣將雪糕凝固,外層脆而裡面軟,都幾得意 ﹗味道小小酸又帶甜奶味囉。

第一次撐檯腳,食飽飽,坐多陣休息下,影下相就閃喇,影幾張合照留念先。因為上次係諾士佛臺食唔到隻西班牙乳豬使我一直耿耿於懷,所以見依度有無敵開揚景觀咪試依間囉,旋轉餐廳個景真係好正,睇煙花一流,但有點失望。開心既時間好快過,坐到連餐廳都打烊喇。

有段小插曲,最初我地隔離檯班阿叔跟兩三個北姑都好正常係度食生蠔,飲紅酒飲烈酒,點知越飲越醉,越黎越嘈,仲要跳晒舞咁。全場都投以非常討厭既眼神注視著,餐廳經理即時走過黎問我地想唔想轉檯呀?唔好意思騷擾到您地食飯呀。無緊要,麻煩幫我地轉檯啦,Thank you。

辣西瓜馬天尼
welcome drink