2016-09-28 1026 瀏覽
今天和舊同學聚會,朋友說帶我到聯和墟試試抵食的西式泰菜。第一時間感覺係,咁舊既區會有咩好野?但朋友極力推薦下,就姑且一試喇,反正都係想聚埋吹下水...去到門口果陣,真係嚇一跳,感覺完全唔似平時既泰菜餐廳,環境比人一種幾舒服同乾淨既感覺。野食方面:粟米墨魚餅賣相幾得意,用黑色既墨魚膠溝埋粟米粒炸,食落爽口唔油膩,加埋個梅子醬,送酒一流。炸魚加青木瓜沙律炸魚起肉炸再用番魚骨墊底,加上酸酸辣辣既沙律,幾開胃Oppa雞槌有三隻醬可以揀,侍應介紹我地食腰果醬,都幾特別,好少響香港其他餐廳試到呢隻味生蝦好大隻好爽好新鮮!!芝士蝦丸真係無諗過係咁大粒,比出面果d蝦丸大一倍,而且一咬開仲爆勁多芝士出黎青咖哩軟殻蟹朋友話呢度青咖哩好出名,所以叫黎試下,青咖哩汁真係幾香濃,又唔會好稀,配埋佢個好香既蒜蓉包真係幾好食菠蘿炒飯食落菠蘿應該係新鮮菠蘿,炒飯好大個,同埋炒得好香黑森林(好似叫)朱古力味飲品,心機之作,佢另外仲有好多特飲,留番下次先試。(我見隔離個芒果特飲係插住成條芒果雪條@@)成餐都幾滿意,加上服務態度又好,係等位耐少少,因為真係好似好多區內客捧場下次有機會一定再黎試其他野😁

但朋友極力推薦下,就姑且一試喇,反正都係想聚埋吹下水...

野食方面:

粟米墨魚餅

炸魚加青木瓜沙律
炸魚起肉炸再用番魚骨墊底,加上酸酸辣辣既沙律,幾開胃

Oppa雞槌

生蝦
好大隻好爽好新鮮!!

芝士蝦丸

青咖哩軟殻蟹

菠蘿炒飯
食落菠蘿應該係新鮮菠蘿,炒飯好大個,同埋炒得好香

黑森林(好似叫)

下次有機會一定再黎試其他野😁
2016-09-23