2K
23-12-2008一年一度的「校友」Christmas dinner 由我搶了搞手0黎做, 考慮到大家希望 1) 23 Dec 2008, 2) budget $350-$400, 3) 食西餐, 0係 Openrice 左 click 右 click 搵到呢間食法國0野的私房菜, 膽粗粗拉了 9 位「校友」0黎試試. 主理人 email 過來的 12 月 menu 有 4 個 set 可揀, 每款 8 個 courses, 我就揀了最平 $350 的, 加 $50 entrée upgrade:- 先0黎一杯叫 Strawberry Fizz 的 welcome drink: 其實即係有氣的士多啤梨汁, 飲落好香 fresh 士多啤梨0既味, 甜甜的亦清新.- entrée: 加 $50 upgrade 了做 Pan-fried Foie Gras with Green Apple & Balsamic Vinegar Glaze... presentation 好靚, 鵝肝薄薄一片, 品質一般, 食落唔算豐潤, 食食0下仲有點筋, 不過煎得外脆內軟滑, 配上脆卜卜的一小片 t
23-12-2008

- entrée: 加 $50 upgrade 了做 Pan-fried Foie Gras with Green Apple & Balsamic Vinegar Glaze... presentation 好靚, 鵝肝薄薄一片, 品質一般, 食落唔算豐潤, 食食0下仲有點筋, 不過煎得外脆內軟滑, 配上脆卜卜的一小片 toasted baguette, 酸酸甜甜的青蘋果及旁邊一「劃」Balsamic vinegar glaze, $50 收貨有餘了.
- 無 upgrade 的 entrée 就係 Pan-Fried Duck Breast with French Mustard sauce, presentation 一樣靚, 唔知好唔好食?
- Cream of Watercress soup (亦可揀 Tomato & Pumpkin soup): cream of spinach 就飲得多, cream of 西洋菜都係第一次飲... 西洋菜磨成茸, 密度好高, 飲落帶淡淡西洋菜清香, 質地 creamy, 好對胃口!
- Mixed Green Salad with Roasted Pinenuts: 沙律菜算新鮮, 不過 1) pinenuts 呢?? , 2) Balsamic dressing 及 olive oil 俾得太少, 近乎乾哽, 唔係太0岩食.
- Homemade Seasonal Fruit Sorbet: 自家製的菠蘿雪葩, 唔太凍 (!?), 有啖啖菠蘿肉, 亦當然好香 fresh 菠蘿味, 唔錯0既一個 refresher.
- main course 揀了「法國入口, 每天只限 8 隻, 敬請早一天預訂」的 Seven Thirty Special Grill Chicken with Garden Vegetables: 開邊的燒春雞, 雞肉好嫩滑入味, 雞皮索滿甜甜的又帶點香草味的醬汁 (唔知乜0黎0架呢?), 燒得香而不油膩, 好食! 中間的雜菜就係炒過的西芹, 紅蘿蔔, 洋蔥 etc, 爽爽甜甜幾好食. 果然係 signature dish, 值得試試.
- 切了一忽雞脾, 換了一啖朋友 K $420 set 的 main course -- Pan-fried Australian Grain-fed Lamb Rack with Mint Jelly & Mustard Sauce: 要了 medium, 不過 turned out 煎得似 well-done 多 d... 食落羊味一般, 肉汁一般, 唔怪得朋友話燒雞好食 d!
- 其他 $350 的 main course 仲有 Braised Australian Lamb Shank in Red Wine Sauce with Wild Rice 及 Pan-Fried Australian Grain-fed Pork loin with Mango & Mustard Seed sauce, 豬扒賣相尤其靚, 相信幾好食?
- 呢度無 "coffee or tea" 一欄, 只供應 Fruit Tea: 係 peach tea, 唔甜的, 聞落香噴噴 peach 味, 消滯一流.
- 甜品揀了 Chocolate Bombra with Vanilla Ice Cream: 有心太軟點可以唔揀?
細細件蛋糕加一小球雪糕 (甜魔級食友一定會唔夠食, 哈哈!), 不過一拮落蛋糕度係完全無朱古力漿流出的, 乜焗得咁咁咁咁咁熟呀 @_@" 食落雖然唔係好夠甜又唔係好夠熱, 雪糕又唔香唔滑, 但朱古力味好濃, 蛋糕亦夠 moist, 加埋雪糕一凍一熱, 勉強及格吧.
- 另一款甜品係朋友的 creme brulee, 呢個好好多 -- 賣相幾靚, 面層脆糖夠甜夠薄脆, 下面 custard 又香甜又幼滑, 做得不比小店 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1885193) / Applegreen (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1942877) 差, 值得一試.

另外印了 Openrice 的紅酒 coupon 用, 開了一支店方送的 Vina Alcanta 2007, 不過我對酒零研究, 唔敢亂講了.

店方安排了一間 VIP 房俾我0地坐, 雖然 10 個人坐得幾迫夾, 但至少自成一角, 唔使坐出面咁嘈 (當晚全店 full house!); 招呼十分好, 由訂檯訂食物到正式食飯, 主理人及 waitress 們都好友善殷勤, 服務一欄絕對滿分.

每人 $350, $400 或 $420, 各方面都好唔錯... 如果 $400 唔想去酒店 buffet 同人迫餐懵, 又唔介意唔食 Christmas Eve / Christmas Day 正日的話 (正日的話, 要預 $900), 呢度係一個幾好0既選擇.
  • Cream of Watercress soup
  • Seven Thirty Special Grill Chicken with Garden Vegetables
  • creme brulee