2019-06-08 10633 瀏覽
婆婆生日,就近訂咗李公館,方便老人家。圍埋坐有老有嫩,都坐得幾舒服下~我哋訂檯嘅時候,個姐姐提我哋有啲菜式想食要預訂,所以先來講下呢到要訂嘅菜式~見到個樣好霎色,大家都嘩咗出聲~不過上面果篤金碧輝煌係裝飾,唔係食物,擺上檯影咗幾張相就拎走咗囉~估計都係循環再用嘅裝飾,anyway ,都幾搶鏡。周邊擺咗些少生果,面層有糖漿,食落去有冰糖葫蘆嘅feel,可以留待做飯後甜點。冰下面先係主角——咕嚕肉,都係凍食,酸酸甜甜,呢道菜式好有諗頭。印象中最特別嘅應該係呢個啤梨形,但食落係蝦蟹肉嘅菜式,很有心思嘅做法,外表同口味同樣出色。皮脆肉香,茶味不太濃。咖喱汁分開上,我冇點到咖喱,啲調味都已經幾好,口感軟韌有致。唔多覺有咩茶味,味道偏淡。糯米飯吸收晒啲鮮蝦味,一粒粒好軟熟。因為係大夥人食飯,不適宜相機食先,好多菜式未能盡錄。可以算係好有創新嘅中式菜館,迎合咗現代人嘅美感同對口感的追求,值得推薦。
婆婆生日,就近訂咗李公館,方便老人家。

圍埋坐有老有嫩,都坐得幾舒服下~

冰鎮咕嚕肉

黃金脆啤梨

皮脆肉香,茶味不太濃。

脆皮茶香雞

鮑螺片花菇鵝掌煲

咖喱脆皮牛腩

茶香燻流心蛋

唔多覺有咩茶味,味道偏淡。

籠仔糯米蒸蝦飯

糯米飯吸收晒啲鮮蝦味,一粒粒好軟熟。
因為係大夥人食飯,不適宜相機食先,好多菜式未能盡錄。

冰鎮咕嚕肉
籠仔糯米蒸蝦飯