2017-12-13 180 瀏覽
同同事到中環開工,係德輔道中見到有間新開既餐廳叫鳴越越式料理,就好奇心大發決定去食。 間餐廳係地底既,需要行一條落樓梯先到。一落到去發覺地方超大,亦都坐滿人客。店員細心地問我地既人數,而且介紹佢地既菜式。由於係下午茶時間,我地就叫左兩個下午茶餐追加跟餐小食同另外一個小食套餐。兩個餐分別係:牛坑腩金邊粉 (HKD 42) 追加越式炸蝦餅 (加HKD 26)配椰青 (加HKD 18);鮮茄牛腩金邊粉 (HKD 46)追加越式春卷 (加HKD 18) 配椰汁三式冰 (加HKD 6)。至於另叫既小食套餐,我地就叫左香芽串燒雞肉(2串)&越式炸蝦多士 (HKD 38)配椰汁三式冰(加HKD 6)個牛坑腩好好味,口感爽,一啲都唔韌,而且分量唔少。個湯底清甜,仲有略帶檸檬味。至於個鮮茄牛腩金邊粉,分量唔少,酸酸甜甜,牛腩內面有濃濃既蕃茄味,非常開胃。個春卷炸得香脆,用料又足,包埋塊生菜食,正呀。個蝦餅有(8塊),啖啖肉,點埋甜酸醬,真係好滿足。至於個椰青,大大個非常清甜,原汁原味,仲可以食埋內面d椰子肉添。個三式冰都毫不遜色,勁有椰子香味,同好好飲,啲配料非常足。香芽串燒雞肉,好好味好香,食完仲想添

個牛坑腩好好味,口感爽,一啲都唔韌,而且分量唔少
。個湯底清甜,仲有略帶檸檬味。

牛坑腩湯金邊粉

鮮茄牛腩金邊粉

個春卷炸得香脆,用料又足,包埋塊生菜食,正呀

越式炸春卷

個蝦餅有(8塊),啖啖肉,點埋甜酸醬,真係好滿足。

越式炸蝦餅

椰青

椰汁三色冰

香芽串燒雞肉,好好味好香,食完仲想添食,不過已經飽嗱,唯有下次啦。至於個炸蝦多士都唔錯。

香芽串燒雞肉&越式炸蝦多士

正體黎講,呢間越式料理有水準,下次黎開上環要再黎食過
2017-12-08
下午茶