2021-11-24 3509 瀏覽
「置地」一般俾人嘅感覺都係好高尚係闊太名媛去high T嘅地方,今次就因為我放大假專誠搵喺中環返工嘅舊同事食個lunch,搵嚟搵去最貼地又唔係食三文治嘅地方。終於朋友推介左呢一間fusion日本同上海餐廳. 最慘係lunch時間冇得book枱,為咗避開上班族食lunch時間我呢個閒人就唯有早少少到去攞咗位先啦。其中有個lunch time得一個鐘頭,所以就佢先向置地揀嘢食,呢間餐廳lunch time 又限時一個鐘,所以要校啱時間先入去我哋三個人叫咗兩個主食再加兩款點心:千層豬扒擔擔麵餐牌mark住係必食推介,就試下佢呀嘛。同出面上海店食嘅擔擔面差唔多,豬扒亦都做到千層嘅效果叉燒炸旦飯其實簡單啲講即係黯然銷魂飯亦即係叉燒蛋飯。佢個旦係用咗天婦羅粉炸到脆脆的,加埋個半肥瘦叉燒佢仲比左少少薑蔥蓉我特別推介,我平時食叉燒都鍾意配薑蔥蓉㗎😅麻辣燒賣大家見到麻辣以為好特別,其實平時都麻麻哋食燒賣,佢做到圓波型咁又比我想像中大粒左,係多咗麻辣味囉豚肉小籠包即係普通嘅小籠包,有比較之下我就覺得呢個好食過麻辣燒賣另外要烏龍茶要加錢🥵首先係lunch限時一個鐘有啲急趕囉,另外係連送杯烏龍茶都要加錢😞埋單

我哋三個人叫咗兩個主食再加兩款點心:

千層豬扒擔擔麵

叉燒炸旦飯

麻辣燒賣

豚肉小籠包
即係普通嘅小籠包,有比較之下我就覺得呢個好食過麻辣燒賣

另外要烏龍茶要加錢🥵
埋單每人百幾蚊其實中環來講都算OK