2K
2009-04-19 12 瀏覽
19-4-2009又到銅記食壽司, 今次試呢間, 主要因為想試的 15 及 16 樓齊齊 fully booked -_-", 及諗住佢係榮川 d 師傅開出來, 質素應該唔錯0卦.大家都叫了自選壽司定食 ($120):-煙鴨胸沙律: 沙律菜切得幼細, 夠新鮮爽脆, 配上酸酸甜甜的麻醬 dressing, 夠晒開胃; 煙鴨胸就係現成貨, 可有可無. 前菜係汁煮牛舌: d 汁色水令人卻步... 牛舌呈 cubes 形, 軟熟又不失爽口, 味道幾清, 都不錯.漬物就因為大家都唔多鍾意食, 慘遭放棄. 蒸蛋配料有白果, 雞肉, 蝦 etc, 質地滑溜, 味道十分清甜, 呢個好好食! 我的 10 款自選壽司分別有海膽軍艦, 三文魚籽軍艦, 吞拿魚腩, 帶子, 甜蝦, 赤貝, 左口魚, 鯛, 玉子 (以上全部各一件) 及 toro 蓉卷 (2 件), 雖然件件都係至愛, 但整體印象只係一般:- 壽司飯: 賣相握得 ok, 食落醋香 ok, 但質地比較糊腍, 而且 size 太大了, 要塞飽客人? 感覺麻麻0地.- 海膽: 新鮮度 ok, 食落甘而不夠甜, 可能本身品質一般?- 三文
19-4-2009

大家都叫了自選壽司定食 ($120):-

漬物就因為大家都唔多鍾意食, 慘遭放棄.

- 三文魚籽: 魚籽本身頗鹹鮮, 但份量多到快跌出來
, 成件放入口食, 就太鹹了.
- 甜蝦: 呢個幾好食, 蝦肉白裡透粉紅, 爽身帶甜, 不過唔知點解其中一隻「甩尾」的?

- 赤貝: 爽口帶甜, 新鮮度 ok, 幾好食.
- 帶子: 呢個都算新鮮, 但奇怪點解無喱味道.
- 玉子: 頗鬆軟, 不過較乾, 而且始終唔係「燒」玉子, 感覺爭 d.
- toro 蓉卷: 呢個認真麻麻 -- 賣相已幾樣衰, 食落就只有洋蔥的嗆及糊糊的口感, 早知唔 tick!
- toro: 有點筋, 但油香十足, "aftertaste" 強烈, 好食.
- 左口魚及鯛都新鮮的, 不過又淪為配角.

- wasabi 賣相牙膏, 食味就連「牙膏貨」都不如, 完全無味道的!

- 仲有 on the side 的酸薑, 唔辣, 但極甜, 浸過糖漿?

朋友的自選壽司就有三文魚籽軍艦, 吞拿魚腩, 三文魚, 池魚, 油甘魚, 甜蝦, 鯛, 玉子 (各一) 及 toro 蓉卷 (4 件), 賣相都唔錯, 不過佢好似唔多滿意, 除0左因為 d 飯太大, 又話「d wasabi 好『虧』」, 而且 「上次0個間 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1982539) 好食 d 喎」...

仲有一碗清湯烏冬, 幾有彈性, 不過食完咁多壽司仲整碗澱粉質, 真係飽到上心口. 朋友就比我更早投降, 食了兩啖就放棄了.

最後的雪糕要了綠茶味 (waitress 話亦可選紅豆, 但後來佢又同隔0黎檯講有芝麻味...), 味道「奶」得很, 係「明治」牌? @_@"

連加一每人約 $135, 勁飽, 雖然總覺得爭 d, 但睇著價錢算平份上, 都值笑面的. 唔怪得樓上咁爆, 呢度就咁「吉」啦.

希望下次食得成 15 樓或 16 樓吧.
2009-04-19