我唔係中環人,唔係約人食飯好少出中環。但出開去,都會心郁郁去文華買件cake食下,應該係情意結。文華其實唔駛我寫,我諗大家都識,但硬係覺得呢d教科書級嘅野係要留一留幾個字,就當係俾後生仔女睇啦!如果係話自己鍾意食cake,香港黎講文華餅房嘅cake係一個指標性icon,係冇可能唔識。有朋友生日,如果唔係太後生,而我又冇時間諗,我一定係揀文華,因為一定冇衰。有brand,又有水準。就算係買2件餅去探人,一個咁high既brand都係60有找一件。你拎件打卡嘅cake上黎都唔止呢個價啦!文華最Signature大家都知係1963 Mandarin cheesecake,記住記住!一定係買切餅版,唔係買成個cake,係好食d嘅!個case係一樣,但上面呢幾塊白朱古力同cream嘅比較係呢個平衡好多的。你食過,以後呢個就係你食new york cheese cake嘅標準!香滑,甜味同芝士香滑係一個非常好嘅balance,經典之所以存在到咁耐,一定有佢嘅理由。另一個好Signature嘅就係Opera,如果計normally,我最喜愛嘅cake種係new york cheese cake,但係

另一個好Signature嘅就係Opera,如果計normally,我最喜愛嘅cake種係new york cheese cake,但係文華,我最喜歡Opera。朱古力香濃細滑,而Opera造法係共有7層,朱古力->蛋糕->咖啡不停組合。香,有層次,口感豐富!

文華近年d新野我就真係覺我參差,但經典係歷久不衰!佢仲有個隱藏大佬係拿破崙,好少有,可遇不可永,下次再講!
2023-02-28
外賣自取