2012-09-01 529 瀏覽
數年前已聽聞紅磡都會海逸酒店 Promenade 西餐廳之自助餐質素奇高, 所有特別提早兩個星期訂座, 慕名一試其美食; 誰知不試由自可, 一試把幾火. 以下簡述我們一家四口, 合共花費 HK$1,900 所享受到之美食和服務:1. SAHIMI: 我們大約晚上七時到達, 攞位後, 我馬上第一時間飛撲去魚生檔; 當時大概有七至八人在排隊 (我其實相當討厭要排隊攞嘢食, 個感覺很差,個個揸住隻碟, 排哂隊等配給咁, 就好似二三十年代, 在三角碼頭D搬運工人午飯時間, 排隊輪候午餐咁. 大佬呀! 呢度係廿一世紀的五星級酒店呀! 唔係三角碼頭呀!)排了五六分鐘終於輪到我了, 魚生師傅問我要乜, 我說要三文魚,和墨魚, 當下他分配了各3片給我, 經我哀求之下, 再施捨多3片我. 拿拿臨返回座位食. 一擺入口, 嘩! D肉梅嘅, 仲衰過喺大陸食嗰D. 味道唔掂, 賣相如何呀? 不說了, 自然睇相啦!2. 清蒸海上鮮一出來五分鐘唔使, 成條海上鮮冇咗! 等了十多分鐘, 才見第二條游過來. 當下馬上拿著大匙更挖一兩忽試試, 嘩! 嗰條所謂海上鮮, 我覺得D肉好似潮州打冷嗰條大眼雞! 都唔知條魚
三文魚, 差!
魚生櫃

1. SAHIMI:

2. 清蒸海上鮮
一出來五分鐘唔使, 成條海上鮮冇咗! 等了十多分鐘, 才見第二條游過來. 當下馬上拿著大匙更挖一兩忽試試, 嘩! 嗰條所謂海上鮮, 我覺得D肉好似潮州打冷嗰條大眼雞! 都唔知條魚係蒸出來還是煲出來的?!

3. 燒味
水準一般

4. 串燒 + PIZZA
唉! 唔識講, 睇相啦

5.長腳蟹
肉質一般, 但我就食唔出這裡的長腳蟹和潮州凍蟹有咩分別囉!

6.天婦羅
如果你沒有在日式炸物專門店食過正宗之TEMPURA, 哪麼你就或者會接受到這裡的所謂TEMPURA

7.其他
質素如何, 大家睇相啦:

8.甜品
全場最精彩的一道, 尤其雪糕, 我至Like 的 HAAGEN DAZZ , 仲係流心嗰隻

服務方面, 雖則個個侍應及經理都好落力和有禮貌, 但明顯人手不足, 吃完一 round, 等了十多二十分鐘也沒有人來收碟, 高峄時, 我試試過3隻碟疊住來食!

總括而言, 以每位約HK$500的價錢, 8個字: “名過其實, 物非所值” 下次一定不會再幫襯!

清蒸海上鮮
燒味
天婦羅
串燒 PIZZA
長腳蟹 (潮州凍蟹)
雪糕 - 唯一一樣最正的!
題外話/補充資料: 題外話, 題內話 都係一個 差字!
2012-08-27
魚生櫃
雪糕 - 唯一一樣最正的!
  • 沒有