2015-05-17 943 瀏覽
好耐冇嚟紅磡,好耐冇食天王喇!終於再會!好開心!店內裝修大致上冇乜轉變!但多咗好多好日本特色嘅裝飾!真係同去咗日本食拉麵冇分別,反之踏入拉麵天王更有親切感呢!由店員手上接過order紙,價錢依然都係咁良心^_^仲多咗幾款小食!今期限定拉麵係⋯胡椒天王😍嘩~芝士,正!就揀呢個啦~期待中⋯檯上嘅調味用品擺放得好整齊,檯面亦好乾淨,得見管理上做得好好👍🏻各員工亦都好nice...久等喇!!拉麵終於放喺我面前!同牆上poster一樣樣咖!太強喇!師傅好細心哦。先飲一啖湯,好香嘅黑胡椒味好濃嘅豬骨湯!再慢慢將鋪面嘅芝士沾湯拉高,會心微笑中!點形容好?心情好興奮呀!同pizza熱辣辣拉開有咩分別?一絲絲嘅芝士絲,與麵條溶為一體!真係同poster所形容一樣:芝味無窮!!配料加入粟米粒,令每啖湯更加香甜!叉燒肥瘦適中,入口溶化,真係叉燒有叉燒味^_^,味蛋好新鮮,蛋黃水汪汪好juicy,啱啱好係匙羮size,好有趣喎!個湯真係好正!一飲再飲!煲左十幾個鐘嘅湯,又冇味精!一定要飲多啲,補充骨膠原!檯面上有個芽菜係任食嘅,不過唔食辣嘅朋友就唔好試,因為真係好辣!相反,愛辣嘅朋友一定要加上麵度食,好爽好辣
好耐冇嚟紅磡,好耐冇食天王喇!終於再會!
😍嘩~芝士,正!就揀呢個啦~期待中⋯
久等喇!!拉麵終於放喺我面前!
胡椒天王
同牆上poster一樣樣咖!太強喇!師傅好細心哦。
檯面上有個芽菜係任食嘅,不過唔食辣嘅朋友就唔好試,因為真係好辣!相反,愛辣嘅朋友一定要加上麵度食,好爽好辣好正咖!再飲返支懷舊樽裝可樂!解辣一流!
我下晝五點左右入嚟,食到中途⋯忽然之間全場滿座!為咗唔阻住人家做生意,我好快食飽就埋單,出到門口發現已經排長龍⋯拉麵天王,你係得嘅!開業唔夠一年已經搞到要排隊⋯好在自己早一步到,如果唔係可能仲喺門口等緊位⋯

題外話/補充資料: P.S.問過店員,點解味蛋同出面D拉麵店顏色有唔同,出面普遍係蛋白偏深啡色!答案原來係拉麵天王啲雞蛋係每日新鮮製造,100%日本蛋,浸製嘅時間係幾個鐘,而出面深啡味蛋會浸泡兩日或以上先會愈深色⋯愈深色即愈浸得多日😰聽到都覺噁心⋯雞蛋新鮮食會好啲吧⋯浸咗咁多日先食,對身體好咩?特別係對男人(ー ー;),所以蛋都係新鮮食先有益!
2015-05-16
胡椒天王