2018-10-03 51 瀏覽
呢日經開黃埔,行下九號水產,原來樓下咁多嘢食,見到「宏」門口陳列櫃擺咗好多蛋糕🍰好吸引於是就試吓。我叫咗迷你三彩丼定食,有吞拿魚碎魚生飯、鰻魚飯、海苔烏冬,每樣細細碗但分量十足吞拿魚碎鋪得滿滿,個人最鍾意鰻魚飯,鰻魚厚身肥美,食落啖啖肉好滿足,海苔烏冬亦好特別,帶點香草味嘅烏冬,配上青蔥,簡單清香嘅配搭整個套餐仲附送有沙律,沙律既酸汁開胃,生菜亦爽口。另外右邊綠色嘅係日式山椒粉,用嚟霹除鰻魚腥味,山椒粉帶點香味但唔辣另外同行朋友叫左大鰻魚飯套餐,大讚份量十足!兩個套餐都附送小蛋卷,我哋叫咗抹茶同香草味,抹茶味濃,帶有陣陣茶香,而且蛋捲鬆軟,中間既抹茶cream幼滑香草味特出左蛋捲嘅蛋香,同樣出色飲品我叫咗抹茶沙冰,面頭嘅抹茶軟雪糕好細滑無冰粒抹茶沙冰亦頗甘醇。二人買單四百幾蚊,這個價錢食到烏冬、日式丼飯,又有沙律甜品,加飲品絕對超值!而且抹茶抹嘅你絕對不能錯過!
於是就試吓。

整個套餐仲附送有沙律,沙律既酸汁開胃,生菜亦爽口。

另外同行朋友叫左大鰻魚飯套餐,大讚份量十足!

香草味特出左蛋捲嘅蛋香,同樣出色

飲品我叫咗抹茶沙冰,面頭嘅抹茶軟雪糕好細滑無冰粒
抹茶沙冰亦頗甘醇。