2024-01-19 289 瀏覽
今次去嗰家鋪嘅糯米糍真係得意到爆,軟糯喺口裡嚟個360度大迴轉,外皮帶點韌勁,裡面芝麻、芋泥咁多選擇,仲有個超特別嘅朱古力款,真係令人怦然心動!而家講返點滋味嘅感覺啦——芋泥味真係香糯滑溜,而黑芝麻嘅香氣撲鼻,真係讓人會心一笑。跟住,茶粿系列嘅話,嗰個香甜花生同小山園抹茶紅豆就入口即化,溫潤得很,小山園嘅抹茶茶粿更係有種青草香氣,襯埋糯米嘅清新,食落去香而不膩。甜品界嘅黑馬!🌱想勁辣小試牛刀?火辣菜脯茶粿應承晒你——爽脆菜脯加上微辣椒感,啖啖都係驚喜。真係辣得哂意思,啖啖爽口、層次分明。嗱,龍鬚糖就唔使多講,每一絲都細膩到不得了,加埋花生芝麻,點會唔係回憶殺嘅。最後,提一提幾款飲品——燉桃膠同川貝雪梨,清新提神,無敵滋潤。桃膠呢款特別適合愛美嘅你,而川貝雪梨就係你潤喉好幫手,涼爽透心!🍵👍總之,呢間係合家歡嘅好去處,古早味道加現代創意,充滿正!下次再見啦!🎉